Latvijā sarūk naudas viltojumu skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, samazinājies Latvijā atklāto viltojumu skaits un nodarītie finanšu zaudējumi. Arī eirozonā kopumā viltoto banknošu skaits samazinās, informēja Latvijas Banka.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas Bankā saņemti un veikta identifikācija 640 eiro naudaszīmju viltojumiem (477 banknotēm un 163 monētām). Salīdzinot ar 2018. gada 1. pusgadu, viltojumu skaits samazinājies par 22% (tad tika konstatētas 708 viltotas banknotes un 116 viltotas monētas), savukārt nodarītie finanšu zaudējumi samazinājušies par 20% (attiecīgi 40,5 tūkstošu eiro zaudējumi 2018. gada 1. pusgadā un 32,3 tūkstošu eiro zaudējumi 2019. gada 1. pusgadā).

Vērtējot naudas viltojumu datus eirozonas mērogā, Latvija kopā ar Igauniju, Somiju, Kipru, Slovākiju, Lietuvu tradicionāli ir starp tām valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Turklāt turpinās tendence viltojumu skaitam samazināties – 2018. gadā kopumā atklāto viltojumu skaits Latvijā samazinājās par 24%, bet nodarītie finanšu zaudējumi – par 14%.

Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro banknotes (74% no viltoto banknošu skaita un 55% no kopējā viltojumu skaita); viltojumos joprojām dominē pirmās sērijas 50 eiro banknotes.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eirozonā kopumā 2019. gadā 1. pusgadā konstatēts 251 000 viltotu banknošu (2018. gada 1. pusgadā 301 000 viltotu banknošu). Arī eirozonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 nominālu (ap 54% no viltojumu skaita).

Iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir krietni vairāk nekā 22,5 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 1,2 triljoni eiro.

Gan eiro monētas, gan banknotes esot labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr iedzīvotājus un uzņēmējus aicina iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes - viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti