Šodienas jautājums

"Šodienas jautājums": kā veicas ar sankciju piemērošanu?

Šodienas jautājums

"Šodienas jautājums": vai jāmaina Latvijas aizsardzības stratēģija?

"Šodienas jautājums": kā veicas ar sankciju piemērošanu? (ar surdotulkojumu)

Latvijā saņem pirmos signālus par speciālistiem, kas palīdz centienos apiet sankcijas pret Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) saņem pirmos signālus par to, ka Latvijā strādājoši speciālisti, iespējams, palīdz mēģinājumos apiet pret Krieviju vērstās sankcijas, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" atklāja FID priekšniece Ilze Znotiņa.

"Diemžēl ir jāatzīst, ka ir. Mēs esam centušies [lūgt] pēc iespējas vairāk dažāda veida grupām, likuma subjektiem, uzņēmējiem un reģistriem sūtīt mums informāciju. Un diemžēl ir izkristalizējušies [palīdzības sniegšanas mēģinājumi]," pastāstīja Znotiņa.

Viņa gan norādīja, ka šāda informācija saņemta pavisam nesen.

Znotiņa skaidroja, ka mēģinājumos apiet sankcijas, iesniedzot kādus dokumentus reģistros, skaidri redzams – dokumenti sagatavoti labā latviešu valodā un juridiski pareizi. "Līdz ar to tie, protams, ir vietējie cilvēki, kas palīdz," viņa piebilda.

Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile atklāja, ka redzami arī neglaimojoši gadījumi: "Ir ļoti daudz uzņēmēju, kas skaļi pauž un proklamē atbalstu Ukrainai, bet tajā brīdī, kad tas skar konkrēto biznesu, konkrēto maciņu, pēkšņi tiek meklētas durvju spraugas, kurās tomēr vēl mēģināt ielīst, mēģināt kaut ko pabeigt." Purgaile mudināja, lai darbi seko vārdiem.

Latvijā bankās saistībā ar Rietumu sankcijām pret Krieviju iesaldēti apmēram 17,5 miljoni eiro, kas saistītas ar trīs privātpersonām un 30 juridiskām personām.

Attiecībā uz īpašumiem, uz kuriem varētu attiekties sankcijas, Znotiņa atzina – tādi vēl noteikti būs, un attiecīgajiem reģistriem būs jālemj par attiecīgajiem ierobežojumiem. Viņa skaidroja, ka gan Latvijā, gan citās valstīs nav centrālu reģistru, kuros ielūkoties, lai noteiktu personai piederošo.

Zem pārbaudes lupas varētu nonākt arī Latvijas muižas, atklāja Znotiņa.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 24. februārī paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, rietumvalstis noteica sankcijas pret Putina režīmu, tajā skaitā Krievijas bankas tiks atslēgtas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. Sankcijas noteiktas arī Krievijas elitei.

Sankcijas skārušas vairākus Latvijā reģistrētus uzņēmumus, kuru patiesā labuma guvēji aiz garām ķēdēm ir Kremlim pietuvinātie miljardieri. Vairāki no sankcionētajiem gan publiski steiguši paziņot par  līdzdalības samazināšanu vai aiziešanu no biznesa, kas saistīts ar Eiropas Savienību.

Tomēr Latvijas Uzņēmumu reģistrs (UR) jau vismaz trīs šādus kaimiņzemes bagātnieku iesniegumus uzskatīja par gana aizdomīgiem, tāpēc iespējamo sankciju pārkāpšanu tagad vērtē tiesībsargājošās iestādes. Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" zināms, ka gadījumi saistīti ar Pjotru Avenu, Alekseju Mordašovu un Dmitriju Mazepinu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti