Latvija saņem atļauju lašu dzimtas zivis eksportēt uz Austrāliju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Noslēdzoties teju četrus gadus ilgam saskaņošanas darbam, Latvija ir kļuvusi par 11. valsti pasaulē, kuras uzņēmumi drīkst eksportēt lašu dzimtas zivju produktus uz Austrāliju. Šādu ziņu šonedēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēma no Austrālijas valdības Lauksaimniecības, ūdeņu un vides departamenta.

Lašu dzimtas zivju produktus uz Austrāliju drīkst eksportēt tikai Austrālijas atzītas valstis, kas spēj pierādīt uzņēmumu un arī pārtikas aprites uzraudzības sistēmas atbilstību Austrālijas normatīvo aktu prasībām. Līdz šim to bija izdevies paveikt vien 10 pasaules valstīm: Kanādai, Dānijai, Vācijai, Norvēģijai, Filipīnām, Polijai, Īrijai, Zviedrijai, Lielbritānijai un ASV.

Atzīšanas process tika uzsākts

2018. gadā, kad vēlmi eksportēt lašu dzimtas zvejas produktus uz Austrāliju izteica vairāki Latvijas uzņēmumi.

Tas ietvēra ne tikai zvejas produktu ražošanas uzņēmumu, bet arī Latvijas uzraudzības dienesta – PVD auditus, kuru mērķis bija pārliecināties gan par uzņēmumu, gan uzraudzības sistēmas atbilstību Austrālijas pārtikas drošuma standartiem un normatīvo aktu prasībām.

Atzīšanas procesu uzsāka visas trīs Baltijas valstis, tomēr Latvija pagaidām ir vienīgā, kurai to ir izdevies veiksmīgi noslēgt un saņemt atļauju lašu dzimtas zivju produktu eksportam uz Austrāliju.

Turpmāk Latvijas zvejas produktu ražotājiem, kuriem ir interese par lašu dzimtas zivju produktu eksportu uz Austrāliju, jāvēršas PVD, kas izvērtēs uzņēmumu atbilstoši Austrālijas izvirzītajām prasībām. Pēc pozitīva atzinuma uzņēmumam būs iespēja uzsākt lašu dzimtas zivju produktu eksportu. 

PVD gan norādīja, ka eksportēt uz Austrāliju drīkst tikai tādu lašu dzimtas zivju produktus, kas ražoti no septiņās pasaules valstīs – pašā Austrālijā, Kanādā, Dānijā, Norvēģijā, Īrijā, Lielbritānijā un ASV – iegūtām izejvielām.  

Kopumā šobrīd veselības sertifikāti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu eksportam ir saskaņoti ar vairāk nekā 50 dažādām trešajām valstīm un valstu savienībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti