Latvijā sāks darboties virtuāls rīks tehnoloģiju uzņēmumu un pētnieku sadarbības veicināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzņēmējiem Latvijā bieži vien ir labas idejas, bet to realizēšanai trūkst zināšanu vai finanšu līdzekļu. Iespējams, viņiem noderēs jaunā platforma "Emporium", kurā jau no 1. novembra virtuāli varēs satikties ar Eiropā un pasaulē vadošajām tehnoloģiju kompānijām, lai sadarbotos pētījumu veikšanā un dažādu produktu attīstīšanā.

Latvijā sāks darboties virtuāls rīks tehnoloģiju uzņēmumu un pētnieku sadarbības veicināšanai
00:00 / 04:58
Lejuplādēt

Jau četrus gadus Latvijā notiek 5G ekosistēmas forums, kura mērķis ir veicināt 5G jeb piektās paaudzes mobilo sakaru standartu vai tā dēvētā lietu interneta tehnoloģiju attīstību.

"5G Techritory" programmu vadītājs Neils Kalniņš skaidroja, ka 5G tehnoloģijas Latvijā ir pieejamas un to iespējas ir jāizmanto, tāpēc arī tiek veidota platforma angļu valodā. Dalība tajā būs bez maksas.

Kalniņš norādīja: "Piemēram, es esmu radījis unikālu produktu – 3D brilles, labākas kā visas citas pasaulē. Lai šīs brilles spētu komercializēt pēc iespējas efektīvāk dažādos sektoros, piemēram, militārajā, veselības un izglītības sektorā, es kā šis uzņēmums nāku platformā un meklēju partnerus Latvijā un ārpus Latvijas, kuri ir ieinteresēti ar mani kā konkrētā produkta ražotāju sadarboties turpmākās izpētes un attīstības projektos. Šī ir mūsu veidota platforma, kurā mēs aicinām piedalīties primāri, protams, kompānijas no Latvijas un Eiropas Savienības. Platforma ir atvērta jebkuram, kurš ir ieinteresēts turpmāk savu attīstību saistīt ar 5G tehnoloģijām."

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju departamenta vadošais eksperts Andrejs Berdņikovs vērtēja, ka šobrīd 5G internetu vairāk izmanto telekomunikāciju un lielie uzņēmumi, kā arī pētniecības organizācijas, bet nākotnē to plaši izmantos arī mazie un vidējie uzņēmumi.

Viņš skaidroja: "5G drīz ienāks arī vienkāršajās digitālajās aplikācijās, jo arī mazie un vidējie uzņēmumi arvien vairāk pāriet uz mākoņtehnoloģijām, kur 5G būs liela nozīme – gan celtniecības, ražošanas, lauksaimniecības un arī izglītības un kultūras organizācijas varēs meklēt sev partnerus. Galvenais – izvēlēties to jomu, kurā jaunais produkts vai inovācija tiks attīstīta. Tas var būt gan lietu internets, gan kiberdrošība, virtuālās realitātes risinājumi, jo 5G būtiski mainīs veidus, kā notiek darbs ar datiem. Piemēram, ja kādreiz mēs vācām datus, pēc tam apstrādājām, analizējām, veicām prognozes un pēc tam tikai pieņēmām lēmumus, tad šobrīd, piemēram, autonomajā braukšanā svarīgi, lai visas šīs lietas notiktu vienlaicīgi, jo uz ceļa var izveidoties bīstamas situācijas, kur lēmumu pieņemšanai jābūt īpaši ātri, līdz ar to šīs 5G tehnoloģijas to visu nodrošinās."

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš pastāstīja, ka arī viņa vadītās fakultātes pētnieki reģistrējušies platformā "Emporium", jo sadarbības partneru atrašana ir ļoti svarīgs aspekts, īpaši pandēmijas laikā.

Bērziņš teica: "Platformas un sadarbības tīkli tiek veidoti visā pasaulē, ASV tie ir ļoti populāri, tie ir lielākoties nozaru ietvaros. Mūsu gadījumā šis tika veidots kā rīks, lai veicinātu tehnoloģiju attīstību Eiropā. Eiropa tieši interneta tirdzniecības vai interneta platformu attīstībā šobrīd būtiski atpaliek gan no ASV, gan Ķīnas. Nav nevienas lielas Eiropā bāzētas globālas platformas, ko pērk visā pasaulē. Tā kā šī ir viena no tām niansēm, kāpēc Eiropa ļoti aktīvi strādā, lai veicinātu sadarbību digitalizācijas datu apstrādes un digitālo platformu veidošanā. 5G varētu mobili izmantot mežizstrādē, piemēram, atpazīt dažādas koku šķirnes. Jebkāda veida šādas darbības uz vietas, izmantojot lielo datu pieejamību caur 5G tīkliem."

Tātad līdz 1. novembrim uzņēmēji un pētnieki var reģistrēties platformā "Emporium". Darbība noritēs digitālajā vidē, tāpēc pieteikumus un datus pārbaudīs informācijas tehnoloģiju klastera darbinieki.

"5G Techritory" programmu vadītājs Neils Kalniņš norādīja: "Tālāk ir 1. novembris, kad visi šie apstiprinātie dalībnieki ir publiski viens otram redzami, un attiecīgi tad viņi var sākt savu komunikāciju. Un mēs ceram, ka, nodrošinot šīs iniciatīvas sekmīgu realizāciju, Latvija kā valsts tiks atpazīta globāli kā 5G tehnoloģiju attīstības centrs. Tādējādi mēs spēsim nākotnē nodrošināt, ka Latvija ir ne tikai tehnoloģiju lietotāju valsts, bet arī tehnoloģiju radītājvalsts, kas ir kritiski svarīgi, ja mēs skatāmies uz nākotnes ekonomiku 2025.–2030. gadā."

Virtuālajā platformā "Emporium" darbosies tādi uzņēmumi kā "Nokia", "Microsoft", LMT un "Elektroniskie sakari".

Nākamajā Eiropas Savienības plānošanas periodā būs pieejami daudzi finanšu instrumenti, ko piešķirs stratēģiskiem konsorcijiem, kur darbojas dažādu nozaru uzņēmumi no dažādām valstīm, tāpēc platforma varētu būt vieta, kur satikt nākamos sadarbības partnerus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti