Rīta Panorāma

Intervija ar Robertu Putni

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Latvijā sāk darboties kolektīvā ieguldījuma platforma

Latvijā sāk darboties kolektīvā ieguldījuma platforma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ārvalstīs jau labu laiku darbojas interneta vietnes, kas saved kopā radošu un inovatīvu ideju autorus ar mecenātiem. Gudriem vārdiem šo lietu sauc par kolektīvo ieguldījumu platformu un ar tās palīdzību ir realizētas daudzas sociāli nozīmīgas, varbūt pat trakas idejas. Nupat šāda platforma sākusi darboties Latvijā. Tā ir nosaukta par Projektu banku. Pirmās idejas, tādas kā datorspēles izveide par Lāčplēsi vai grāmatas izdošana ar senajām latviešu tautas ēdienu receptēm, jau gaida savus atbalstītājus. 

Projektu banku izveidojušie cilvēki tic, ka valstī, kurā ir daudz jaunu ideju un apņēmīgu cilvēku, ir iespējams realizēt vispārdrošākos mērķus un ka finansējumu to realizēšanai vienmēr kaut kur var atrast.

"Projektu banka ir kolektīvā ieguldījuma platforma, kas palīdz satikties projektu īstenotājiem, ideju autoriem ar to iespējamajiem atbalstītājiem. Idejas var būt ļoti dažādas, galvenais, lai tās ir radošas, inovatīvas un sociāli nozīmīgas.

Var būt gan projekti, kas rada un attīsta uzņēmējdarbību, gan arī projekti, kas ir vairāk sociāla rakstura, kas uzlabo apkārtējo vidi un atrisina kaut kādas problēmas," sacīja Projektu bankas idejas autors Māris Cīrulis.

Pirmās idejas Projektu bankā jau ir iesniegtas. Kāds kungs Vidrižu pagastā vēlas izveidot jaunu ozolu birzi un, lai dzīvnieki jaunos kokus neapgrauztu, lūdz palīdzību žoga izveidē. Tikmēr Signe Meirāne gatavojas izdot jaunu kulinārijas grāmatu ar seno laiku receptēm. "Ideja ir savākt naudu otrajai grāmatai “Mūsu mantojums”. Pirmo mēs jau izdevām. Šobrīd mēs strādājam pie otrās grāmatas. Grāmata ir stāsts par mūsu mantojumu no kulinārās puses. Mēs braucam visu gadu pie omēm un opjiem un viņi stāsta par savu dzīvi caur kulināro pusi," savu ideju Latvijas Televīzijai klāstīja grāmatas “Mūsu mantojums” autore Signe Meirāne.

Savukārt Diāna Popova vēlas atrast mecenātus kāda īpaša koncerta sarīkošanai. "Mēs šogad organizējam leģendārā multimākslinieka Hārdija Lediņa gadu, un viena no šī gada nozīmīgākajām lietām būs pirmatskaņojums albumam "Kuncerdorfs un Osendovskis" orķestra “Simfonietta Riga” izpildījumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā kā gada kulminācija," pastāstīja Latvijas laikmetīgās mākslas centra projekta vadītāja Diāna Popova.

Vēl viens idejas autors Elivss Strazdiņš nolēmis popularizēt Latviju ar jaunas datorspēles par Lāčplēsi palīdzību. "Mēs šo spēli plānojam līdzīgi kā ir zviedru spēle, kas kļuva ļoti populāra un lika daudziem ārzemēs uzzināt, kur atrodas Zviedrija. Mūsu mērķis ir pateikt, ka Latvija eksistē, kur tā atrodas un ka mums ir sava mitoloģija, savas tradīcijas, sava folklora," pavēstīja spēļu izstrādes entuziasts Elivss Strazdiņš.

Projekta autorus ikviens interesents var atbalstīt kaut vai ar dažiem eiro. Organizatori cer, ka Latvijas sabiedrība ir gatava ne tikai iesaistīties labdarības akcijās, bet arī palīdzēt tiem, kuri vēlas radīt jaunus produktus, kas būs noderīgi visai sabiedrībai kopumā.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijā tapušais tehnoloģiju projekts "Airdog" finansējumu savāca starptautiskajā kolektīvo ieguldījumu platformā “Kickstarter”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti