Dienas ziņas

Zaļenieki Ēvalda Ābeles gleznās

Dienas ziņas

Sākas Barikāžu atceres pasākumi

Divas jaunas graudaugu šķirnes

Latvijā rada divas jaunas graudaugu šķirnes – «Brencis» un «Didzis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

'Brencis' un 'Didzis' - tādi vārdi doti divām jaunām graudaugu šķirnēm - ziemas kviešiem un vasaras miežiem, kas izveidoti Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā. Šobrīd tiek kārtota dokumentācija, lai jaunās šķirnes ierakstītu Latvijas augu šķirņu katalogā un tās varētu piedāvāt ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu zemniekiem.

Pētnieces, kas strādājušas pie šo šķirņu izveides, stāsta, kas šis ir bijis darbs daudzu gadu garumā.

Vasaras miežu 'Didzis' īpašības pārbaudītas vairāk nekā 10 gadus, ziemas kviešu 'Brencis' kvalitāte testēta teju 20 gadus. "Tas ir izlolots [darbs]. Katru gadu perspektīvā šķirne tiek novērtēta, jo katru gadu ir atšķirīgi apstākļi, un arī rezultāts ir atšķirīgs," stāsta Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un ģenētikas nodaļas galvenā pētniece Māra Bleidere.

Lai graudaugi būtu pieprasīti, tiem ir jāatbilst vairākiem kritērijiem. Ļoti svarīgas ir kvantitatīvās īpašības, jo zemniekam interesē, cik viņš varēs iegūt no hektāra. Lai raža būtu laba, graudaugiem ir jābūt veldres un slimību izturīgiem, tad arī miglošana nav nepieciešama. Vasaras miežiem 'Didzis' šīs īpašības esot. "Ziemas kviešu šķirne - mēs vienmēr domājam par to, lai viņa būtu piemērota audzēšanai Latvijas apstākļos. Tas nozīmē pietiekami ziemcietīga, pietiekami elastīga, plastiska, ar augstu graudu ražu, lai, protams, arī zemnieks viņu audzētu un zinātu, ka nokuls," saka pētniece Vija Strazdiņa.

Kā atzīst pētnieces, zemnieki nereti izvēlas graudaugu šķirnes, kuras ir veidotas ārvalstīs, jo tās mēdz būt lētākas. Tas gan nenozīmē, ka citu valstu šķirnes Latvijā aug tikpat labi kā vietās, kur izstrādātas. Lai gan 'Didzim' un 'Brencim' piemīt īpašības, kas garantētu labu ražu, tā vienmēr esot laimes spēle. "No vienas puses, tā ir zinātne, no otras - māksla, treškārt, tā ir loterija vienkārši. Ir jāsaslēdzās tad visiem šiem trīs komponentiem, lai būtu pozitīvs un labs rezultāts, bet ne vienmēr tā tas notiek," saka Strazdiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti