Latvija pretojas EK iecerei lauksaimniecības naudu tērēt pasaules krīžu risināšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienība ir vairākkārt solījusi sniegt papildu atbalstu cīņai ar nāvējošo Ebolas vīrusu, islāma teroristiem Sīrijā un citu krīžu risināšanai. Tam ir nepieciešami miljoniem eiro. Tomēr - kur rast naudu? Eiropas Komisija uzskata, ka naudu var paņemt no lauksaimniecības budžeta pārpalikumiem. Tie ir radušies pārsvarā no sodiem, ko zemnieki ir iemaksājuši par piena ražošanas kvotu pārsniegšanu. Tomēr ne visi ar to ir mierā, jo, iztērējot tagad naudu Ebolas vīrusa apkarošanai un citiem mērķiem, vēlāk var pietrūkt līdzekļu kompensāciju izmaksai zemniekiem, kuri cietuši no Krievijas sankcijām.

Latvija ir viena no valstīm, kas iebilst pret līdzekļu pārcelšanu. Tam pievienojas arī Kipras lauksaimniecības, dabas resursu un vides ministrs Nikos Kojalis, kurš pirms ministru sanāksmes sacīja, ka tagad būtu jāatrod veids, kā palīdzēt no Krievijas sankcijām cietušajiem zemniekiem.

Naudai lauksaimnieku atbalstam ir jānāk no Eiropas Savienības budžeta. Tā nebūtu jāpārceļ no lauksaimniecības budžeta citiem mērķiem. Mēs esam pret šo priekšlikumu," sacīja Kojalis.

Kipras ministrs atzina, ka esošais lauksaimniecības budžets neparedzētajiem gadījumiem nav pārāk liels un ar to nepietiks, lai segtu visus zaudējumus. Tādēļ būs jāmeklē arī citi naudas avoti, kas vēl vairāk pastiprina argumentu, ka nauda no lauksaimniecības budžeta nebūtu jātērē citiem mērķiem.

Tomēr ne visiem ir tik viennozīmīgs viedoklis. Jaunais Eiropas Komisijas lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans, pirms doties uz ministru sanāksmi, komentāros bija visai atturīgs: "Tā ir mana pirmā sanāksme lauksaimniecības komisāra amatā, un esmu ieradies, lai uzklausītu, kas kolēģiem ir sakāms par iepriekšējās Eiropas Komisijas iesniegtajiem priekšlikumiem. Tā būs pirmā reize, kad ministri varēs apspriest 15.oktobrī iesniegtos priekšlikumus."

Aizvadītajā nedēļā arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete kopā ar vairākiem dažādu valstu kolēģiem nosūtīja vēstuli ministriem, aicinot nepārcelt naudu no lauksaimniecības budžeta.

Kalniete uzsver, ka neesot godīgi risināt visai sabiedrībai svarīgus jautājumus, kāds ir cīņa ar Ebolas vīrusu, tikai uz lauksaimniecības budžeta rēķina. Tas būtu jādara solidāri, uzsver deputāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti