Latvija pirmo reizi piedalījās EXPO izstādē pirms 80 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2015.gadā apritēs 80 gadi, kopš Latvija pirmo reizi piedalījās World Expo izstādē ar savu pašbūvētu paviljonu.  Tas notika 1935.gadā Briselē, izstāde tika atklāta 28.aprīlī un turpinājās sešus mēnešus - līdz 1.novembrim.

“World Expo 2015” notiks no 2015.gada 1.maijam līdz 31.oktobrim, Milānā. Iecerēts, ka izstādes tēma - "Paēdināt planētu: Enerģija dzīvei" - būs pagrieziena punkts diskusijā par jautājumiem, kas saistīti ar pārtikas ražošanu un ilgtspēju. Kopumā izstādē piedalīsies 144 valstis un 3 starptautiskās organizācijas, tai skaitā ar savu atsevišķu paviljonu - Eiropas Savienība.

Latvijas paviljona ēka izstādē “World Expo 2015” tiks veidota kā kupls, zaļojošs ozols ar plašu atvērto ekspozīcijas telpu zem koka lapotnes. Paviljona ekspozīcijas vadmotīvs būs „Latvia - Nature Inside” un tās mērķis - stiprināt Latvijas kā ekoloģiski tīras, kultūras tradīcijām bagātas un ilgtspējīgas valsts tēlu.

Pagājušajā nedēļā Latvijas paviljons tiks prezentēts Briselē un guva atzīstam ievērību.

„Tuvojoties valsts svētkiem, ar lepnumu iepazīstinājām gan Eiropas Parlamenta deputātus, gan mūsu tautiešus Briselē ar Latvijas paviljonu un tā plānoto saturu, kā Latvija sevi parādīs pasaulei nākošajā starptautiskajā izstādē World Expo Milānā. Latvija – vienīgā no Baltijas valstīm - pirmo reizi piedalījās Expo izstādē tālajā 1935.gadā Briselē. 2015.gadā – 80 gadus pēc dalības pirmajā izstādē – Latvijas paviljons tiks veidots ozola formā. Ozols ir spēka avots latviešu folklorā, tradīcijās un domāšanā, tāpēc Latvijas paviljonā ikviens izstādes apmeklētājs varēs sajust Latvijas dabas skaistumu un skaņu, vienlaikus iepazīstoties ar Latvijas moderno pavārmākslu un ražojumiem,” norāda Latvijas pilnvarotais pārstāvis “EXPO 2015” Roberts Stafeckis, atgriežoties Briseles.

Interesanti, ka Latvijas paviljona izmēri 1935.gadā bija līdzīgi kā šoreiz: paviljona augstums bija 15 metri, platība - aptuveni 600 kvadrātmetri. Arī toreiz paviljonā darbojās restorāns, un tajā ar informatīvajiem materiāliem un produktiem bija pārstāvētas gan valsts iestādes, gan privātie uzņēmumi.

Savukārt 1937.gada Parīzes Expo izstādē Latvija piedalījās Baltijas valstu kopīgajā paviljonā.

Pasaules Expo izstādes notiek kopš 1851.gada, savukārt kopš 1928.gada šo procesu vada un uzrauga Starptautiskais izstāžu birojs (Bureau International des Expositions) Parīzē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti