Latvijā pirmajā ceturksnī lēnākā IKP izaugsme Baltijas valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī novērota lēnākā ekonomikas izaugsme Baltijā. Tā liecina Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) Latvijā pieauga par 3%, kamēr Lietuvā par 4%, bet Igaunijā – par 4,5%.

Visos pagājušā gada ceturkšņos Latvijā bija straujākā ekonomikas izaugsme Baltijā.

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka nozīmīgākais ieguldījums izaugsmē bijis privātajam patēriņam, investīcijām un, neraugoties uz nelabvēlīgākiem nosacījumiem ārējos tirgos, arī eksportam. Augot nodarbinātībai un palielinoties darba samaksai, privātais patēriņš pieaudzis par 3%. Savukārt investīcijas šogad pirmajā ceturksnī bija par 8% lielākas nekā pirms gada.

Ekonomikas ministrijā lēsa, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsme šogad kopumā varētu pārsniegt 3%.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD jaunāko prognozi, Latvijā gaidāma lēnākā ekonomikas izaugsme starp Baltijas valstīm. Latvijas IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Pērn novembrī organizācija Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā.

Tikmēr Finanšu ministrija šā gada februārī paaugstināja Latvijas IKP 2019. gada izaugsmes prognozi – ministrija lēsa, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 3,2%. Savukārt prognoze 2020. un 2021. gadam netika mainīta – IKP pieaugums varētu būt attiecīgi 3% un 2,9% apmērā. Arī Latvijas Banka paaugstināja Latvijas 2019. gada IKP pieauguma prognozi, lēšot, ka ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 3,5%. 2020. gadā IKP pieaugums lēsts 3,1% apmērā.

Latvijas IKP salīdzināmajās cenās pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem 2018. gadā palielinājās par 4,8%, salīdzinot ar 2017. gadu, sasniedzot straujāko pieaugumu pēdējo septiņu gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti