Dienas ziņas

Atzīmē Demenes katoļu baznīcas iesvētīšanas 25. gadadienu

Dienas ziņas

Šogad būs mazāk kartupeļu cietes

Pirmais slaucamo aitu ganāmpulks

Latvijā pirmais slaucamo aitu ganāmpulks pēc trīs gadiem sāk atmaksāties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā pirmais slaucamo aitu ganāmpulks pirms trim gadiem izveidots Bauskas novada Brunavas pagastā. Dienā tiek izslaukti ap 25 litriem aitas piena, kas tiek pārstrādāts sierā, jogurtā un saldējumā. Saimnieki secina – pašreiz jau var teikt, ka ieguldījumi sāk atmaksāties.       

Kad Straģu ģimene pirms 11 gadiem pārvācās uz 19. gadsimtā celto Lobgales muižu pašā Lietuvas pierobežā, tur tika izveidota Zemgalei raksturīga saimniecība, kas nodarbojās ar graudkopību un tradicionālo piena lopkopību, bet tagad jau trešo gadu tur mīt arī vienīgais slaucamo aitu ganāmpulks Latvijā.

Slaucamo aitu audzētāja Iluta Straģe stāstīja, ka nākotnē aitas varbūt slauks ar aparātiem, bet pagaidām to dara ar rokām.

Lieli palīgi mammai ir arī bērni, kas teju ik brīvo brīdi palīdz un vismaz pašreiz ir pārliecināti, ka nākotnē turpinās slaucamo aitu audzēšanu.

 “Mēs vienmēr palīdzam mammai aitas gan atdzīt, gan izslaukt, un pēc tam dažreiz braucam palīdzēt taisīt arī sieru, jogurtu vai saldējumu,” stāstīja Ilutas meita Luīze.

Pašreiz ganāmpulkā ir piecdesmit aitas, no tām slaucamas 22, bet nākamgad slaucamas jau būšot 35 aitas.

“No vienas aitas vidēji var izslaukt 1,5 litrus piena. Ir aita, kas dod tikai 0,5 litrus, kas ir krustojums, bet no tīrasiņu aitām var izslaukt pat līdz 2,5 litriem piena. Galvenais - izveidot labu ganāmpulku. Nākamā tēma, par ko es ļoti domāšu un jau domāju, ir par vaislas materiālu, lai uzlabotu ganāmpulku,” stāstīja Iluta Straģe.

Aitu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietniece Daina Kairiša pastāstīja, ka pirms 15 gadiem slaucamo aitu audzēšana uzsākta arī Lietuvā, tomēr grūtības sagādājis noieta tirgus.

“Lai Eiropas tirgum piedāvātu, atkal jābūt lielam daudzumam, un tā mēs visu laiku starp to lielo un mazo cīnāmies,” piebilda Kairiša.

Tikmēr Iluta iegūto pienu pārvērš sierā, jogurtā un gardā saldējumā un sezonā teju ik nedēļu dodas uz tirdziņiem.

Lai radītu jaunus produktus, plānots sadarboties arī ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, bet nākotnes vīzijās saimniece neizslēdz iespēju izveidot arī  piena pārstrādes cehu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti