Latvija pietuvinās globālā tautsaimniecību «bezperspektīvas topa» augšgalam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ikgadējā biznesa aģentūras “Bloomberg” tautsaimniecību perspektīvu antitopā jeb “Misery Index” gandrīz visas postkomunistiskās Eiropas valstis pietuvojušās “pilnīgas bezperspektīvas” atzīmei, taču par laimi - līdz absolūtajiem līderiem tām vēl tālu. Latvija šajā antitopā pakāpās no 27. uz 18.vietu.

Ņujorkā bāzētās aģentūras “Bloomberg” analītiķi aprēķina “Misery Index” 65 valstīm, kuru ekonomika viņus ieinteresē. Indeksa pamatā ir inflācijas un bezdarba rādītāji. Jo lielāka ir indeksa vērtība, jo nepatīkamāka prognoze šīs valsts ekonomikai.  

Baltijas valstis “Misery Indeх 2017” ievērojami pakāpās, salīdzinot ar pagājušo gadu. Latvija no 27. vietas pakāpās uz 18. (tās “bezperspektīvas indekss” pieauga no 8,5 līdz 11). Igaunija, kura iepriekš ierindojās 35.vietā, tagad dala ar Somiju 25.vietu (Igaunijas indekss mainījās no 7 līdz 9,7). 

Savukārt Lietuvas pozīcijas reitingā uzlabojās, tiesa, nevis tāpēc, ka valsts tautsaimniecībā vērojamas pozitīvas pārmaiņas, bet tāpēc, ka citām valstīm, “Bloomberg” ieskatā, klājās vēl sliktāk. Lietuva ierindojās 29.vietā ( pērn – 24.vietā), lai gan tās indeksa vērtība pasliktinājās no 8,9 līdz 9,5.  

Skaidrojot šīs izmaiņas, “Bloomberg” pirmkārt min inflāciju - cenu kāpums Rumānijā, Igaunijā, Latvijā un Slovākijā kļuvis par iemeslu indeksa svārstībām šajās valstīs.  

Visizteiktākais šis efekts bija Polijā; lai gan kopš finanšu krīzes beigām valstī bezdarba līmenis samazinājās, pēc valsts vēsturē ilgākā deflācijas perioda šogad janvārī inflācija sasniedza 1,8%. Rezultātā Polija uzkāpa no 45. uz 28.vietu un tās indekss gandrīz dubultojās  - no 5,7 līdz 9,6.

Krievijas ekonomikā “Bloomberg” saskata pretēju dinamiku, tās “Misery Index” samazinājās no 12,6 līdz 10,3 un valsts no 12. vietas pārvietojās uz 21.vietu, kļūstot par vienu četrām valstīm ar lielākām pozitīvām pārmaiņām.

Visizteiktākās  pozitīvas tendences, pēc “Bloomberg”  domām, ir Norvēģijā – indekss samazinājās no 8,3 līdz 7,3, un valsts pārvietojās reitingā no 29. uz 47.vietu. Tāpat pozitīvas pārmaiņas vērojamas Ķīnā un Peru.  

Par globālās labklājības etaloniem pēc “Bloomberg” aplēsēm var uzskatīt Taizemi, Singapūru un Šveici, kas ieņem 63. – 65.vietas.  Tiesa, “Bloomberg” analītiķi atzīmē, ka Taizemes indeksa aprēķināšanai viņi izmanto oficiālo statistiku, kura šajā valstī “tiek vākta pēc visai specifiskas metodes”. 

Savukārt valsts, kurai līdz absolūtai bezperspektivitātei un maksimālajai indeksa vērtībai atlikušas tikai trīs simtdaļas, ir Venecuēla, kas ierindojas pirmajā vietā ar rādītāju 499,7.  

Otrajā vietā ir Dienvidāfrika, kuras indekss gan ir “tikai” 32,2,  trešajā – Argentīna (30,9), ceturtajā – Grieķija (23,2), piektajā – Turcija (19,8). Tālāk seko Spānija (19,6) un Ukraina (19,0) 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti