Latvijā pieaugušas arī malkas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada decembris ir aukstākais pēdējās desmitgades laikā, un, kā norāda vietējie malkas piegādātāji Latgalē, cilvēki par malkas piegādi interesējas. Tiesa, pieprasījums pagaidām īpaši nav audzis. Cenas gan ir augušas – vidēji par 10 eiro par kubikmetru vairāk nekā pērn.

Latvijā pieaugušas arī malkas cenas
00:00 / 04:59
Lejuplādēt

Faustas kundze dzīvo vienā no Aglonas daudzdzīvokļu mājām, kurā ir malkas apkure un par malku jāgādā pašiem:

"Man te divi malkas šķūnīši, pirms gadiem trim vīrs pirka malku, to lietoju vēl tagad, pērn iepirku nelielu piekabīti par 65 eiro. Tagad būtu atkal malka jāpērk, bet cenas aug, ļoti aug. Un nevar zināt, kā būs tālāk uz pavasara pusi," teica Faustas kundze.

Malkas piegādes sludinājumi Latgalē atrodami vairāki, Latvijas Radio veica dažus zvanus.

"Pārdodam skaldītu malku. Mums tā mašīna ir līdz 15 berkubi, tā ir lielā mašīna. Cena ir 27 eiro par berkubu. Mazākais, ko vedam, ir 10 kubi."

"Pie mums skaldīta malka būs par 340 eiro par lielo piekabi. Tur ir kādi 8,59 kubi malkas. Malka ir rudenī griezta, jaukta, pārsvarā bērzs."

Cenas malkai, salīdzinot ir iepriekšējo gadu, tiešām ir augušas, neslēpa malkas tirgotāji.

"Bija pērn lētāk, par 280 eiro [kravā] pat tirgojām, taču tagad, lai tikai skaldītu, dienā man jāmaksā 25 eiro, tātad priekš kravas 60 eiro skaldītājam jāmaksā plus barošana. Arī zāģim benzīns ir kļuvis dārgāks, tagad jau maksā 1,50 litrā, alga aug. Mēs arī tās cenas ne tik ļoti cēlām. Tagad varam par 300 eiro neskaldītu malku atvest," stāstīja viens no malkas tirgotājiem.

"Šobrīd ļoti pacēlās cenas, pagājušogad 24 eiro maksāja trīsmetrīga neskaldīta malka, šogad tie ir jau 34 eiro, tātad plus 10 eiro.

Pārsvarā tirgojam baltalksni, bērzu šobrīd nav izdevīgi skaldīt, jo cena tam ir ļoti kāpusi – trīskārši," atzina vēl kāds malkas tirgotājs.

Cena kāpusi visai koksnei, attiecīgi arī malkai, un tam ir vairāki apstākļi. Situāciju raksturoja Artis Vaivods, meža īpašnieku kooperatīva "Mežsaimnieks" Rēzeknes biroja vadītājs un 200 hektāru meža īpašnieks.

"Par kādiem 10 eiro ir cēlusies cena malkai Latgalē pusgada laikā. Tas ir saistīts arī ar papīrmalku. Latvijā nav savas papīrmalkas pārstrādes, tāpēc lielākoties papīrmalka tiek eksportēta uz Skandināviju. Tad, kad tur to nevajag, tad papīrmalka visā Latvijā pārvēršas par malku. Tās malkas ir daudz, tas bija kādu pusgadu atpakaļ, kad visai šai malkai bija zema cena. Tagad, kad papīrmalkai cenas ceļas, tad malka paliek par malku, bez papīrmalkas. Paralēli ir vietējie, kuri šo bērzu sacērt un rada kamīnmalku, un tai ir šie vietējie patērētāji. Pie tagadējās bērza un malkas cenām bērza malkas pirkšana kļūst neizdevīga. Ja parasta malka maksā 29 eiro, tad bērza malka ir par 15 eiro vairāk. Turklāt, cenu pieaugumu veido arī pieaugums visam citam – gāzei, elektrībai," stāstīja Vaivods.

Aug pieprasījums pēc koksnes produktiem, īpaši uz Eiropu, aug sagādes cenas, mežu īpašnieki šai situācijai pielāgojas, tā tiem ir izdevīga, un tas kopumā sekmē cenu kāpumu malkai.

"Ja malka pusgadu iepriekš Latgalē maksāja 19 eiro, man kā meža īpašniekam netiek vispār ne viens eiro. Jo griešana, izvešana no meža līdz ceļa malai un vēl aizvešana līdz pieņemšanas vietai plus/mīnus noapaļojot maksā 20 eiro. Tas nozīmē, ka Latgalē bija moments, ka gandrīz vai tā malka jāatstāj mežā. Tas nozīmē, ka man tā peļņa ir kā melns aiz naga.

Bet vienalga, pat pie šāda sadārdzinājuma 10 eiro kubikmetrā, malka joprojām ir lētākais kurināmā veids,

salīdzinot ar gāzi, degvielu. Lētākas var būt tikai granulas," vērtēja Vaivods.

Taču arī granulu un brikešu cenām, kā var novērot lielveikalos, ir tendence augt. Saistība ar tendencēm koksnes tirgū tam arī ir, sprieda Vaivods.

"Ja baļķi pirms gada, pusotra maksāja 80 eiro, tad pirms dažiem mēnešiem jau 130 eiro. Liels kāpums izejmateriāliem, tāpēc cenu kāpums ir saprotams."

Šobrīd gan, neskatoties uz visai zemo gaisa temperatūru ārā, malkas tirgotāji Latgalē lielu interesi no patērētāju puses neizjūt. Kurināts tiek iepriekš iekrātais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti