Panorāma

Lietuvā aiztur LDz meitasuzņēmuma vadītāju

Panorāma

Maina slimnīcu iedalījumu līmeņos

EK pret reverso PVN darījumos ar sadzīves elektroniku

Latvija pēc EK iebildēm negrasās atteikties no reversā PVN darījumos ar sadzīves elektroniku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) nav saskaņojusi Latvijas prasīto reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas kārtību sadzīves elektronikai. Šī norma Latvijā jau stājusies spēkā no 1.janvāra. Neraugoties uz Briseles iebildumiem, Finanšu ministrija (FM) to atcelt neplāno un sola EK pierādīt savu taisnību.

Reversā PVN piemērošanas paplašināšana arī sadzīves elektronikai bija viens no instrumentiem, ar ko valsts cerēja vērsties pret PVN izkrāpšanas shēmām. Šis solis bija jāsaskaņo EK. Pērn, nesot budžeta portfeli uz Saeimu, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) pat nenojauta, ka Briseles atbilde varētu būt negatīva.

"Mēs šo pieprasījumu izvērtējām. Atbalstot dalībvalsts plānus pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas apkarošanā, reversā PVN piemērošana sadzīves elektronikai šajā gadījumā nav pareizākais ceļš. Pirmkārt, tas tiek piemērots gala patērētājiem, nevis darījumiem starp uzņēmumiem. Arī preču saraksts, pret kuriem šis mehānisms tiktu piemērots, nebija precīzs.

Treškārt un visnozīmīgāk – ir virkne citu soļu, ko sākotnēji Latvija varēja izmantot, lai vērstos pret PVN krāpšanu. Komisijas ieskatā šie soļi netika sperti," atzina EK pārstāve nodokļu jautājumos Vanesa Moka.

EK uzsver – PVN krāpšana ir visas Eiropas problēma un tā jārisina ar visaptverošu PVN reformu visās dalībvalstīs. Turklāt atzinuma došanai komisijai vajadzējis astoņus mēnešus. Latvija saskaņojumu prasījusi vien četrus mēnešus pirms likuma spēkā stāšanās.

"Mēs pret to cīnīsimies, meklēsim papildu argumentus, vēl jo vairāk, ņemot vērā, ka mums pērn atbalstīja reversā PVN ieviešanu mobilo ierīču tirdzniecībā. Vēl jo vairāk, EK mūs katru gadu ir mudinājusi atrast līdzekļus ēnu ekonomikas samazināšanai, un reversais PVN tajās nozarēs, kur ir karuseļu shēmas, ir labs un precīzs līdzeklis," teica Reizniece-Ozola.

FM uzsver – kaut saskaņojuma nav, pagaidām šī norma atcelta netiks. Tikmēr EK pārstāvji uzsver, ka no Latvijas sagaida tās viedokļa respektēšanu – proti, līdzšinējās PVN kārtības atjaunošanu darījumos ar sadzīves elektroniku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti