Latvija pārtrauks iepirkt Baltkrievijas elektrību, ja tā iedarbinās Astravjecas AES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība otrdien nolēma, ka Latvija pārtrauks iepirkt elektrību no Baltkrievijas, ja tā iedarbinās Astravjecas atomelektrostaciju (AES), žurnālistus informēja premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Kariņš stāstīja, ka diskusijas par Astravjecas AES drošību valdībā notikušas jau ilgi. Saistībā ar Baltkrievijā notiekošajiem protestiem pret prezidentu Aleksandru Lukašenko uztraukums par drošību saasinājies.

Atbildot uz jautājumu, vai to fiziski būs iespējams izdarīt, ņemot vērā, ka Latvijai nav tieša savienojuma ar Baltkrieviju, premjers atbildēja īsi. Viņš norādīja, ka to izdomās atbildīgā ministrija.

Kariņš norādīja, ka Latvija joprojām plāno atvērt elektrības tirdzniecību caur savienojumu ar Krieviju. Vēl esot jāatrisina jautājums, kā nepieļaut Baltkrievijā ražotās elektrības ieplūšanu Latvijā caur savienojumu ar Krieviju.

Iepriekš Kariņš bija stāstījis, ka Latvija nemainīs pozīciju un elektrības tirgū politiski neiejauksies.

LTV “Rīta panorāmā” Kariņš atzina, ka Latvijas pozīcija bija nejaukt politiku ar tirgu, taču tagad ir jautājums par drošību. “Mums nav pārliecības par drošību”, un, ja  Baltkrievija iedarbinās šo AES, Latvija elektrību no Baltkrievijas vairs neiepirks, uzsvēra Kariņš.

Viņš neprognozēja, ka šāds solis ietekmētu elektrības cenas, jo Latvija piedalās “Nordpool” biržā, kas ir atvērtākais tirgus Eiropā, un ir liela dažādība un konkurence, bet elektrība no austrumiem ir tikai maza daļa.

KONTEKSTS:

Jaunajā Astravjecas AES drīzumā sāks ražošanu. Lietuva jau ilgstoši cenšas pierunāt Latviju stacijā saražoto elektrību nepirkt. Lietuva uzskata staciju par bīstamu, it īpaši ņemot vērā, ka tā atrodas tikai dažus kilometrus no robežas. Tāpēc Lietuva lēmusi staciju boikotēt. Faktiski tas nozīmē, ka Lietuva pārtrauks elektrības tirdzniecību ar Baltkrieviju, līdzko stacija sāks darboties. Taču Latvija bija lēmusi, ka šajā situācijā tirdzniecībai atvērs savu savienojumu ar Krieviju, caur kuru Baltijas tirgū teorētiski varēs nonākt arī Astravjecā saražotā elektrība. 

Elektroenerģijas eksperts Gunārs Valdmanis norāda, ka boikots Astravjecas stacijas darbību neietekmē, jo tā galvenokārt paredzēta Baltkrievijas iekšējam tirgum. Pēc viņa teiktā, elektrība no Baltkrievijas arī cenu ziņā nespēj konkurēt ar Skandināvijas un Krievijas ražotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti