Latvija pārtikas cenu pieauguma ziņā kļuvusi par globālu līderi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvija pārtikas produktu cenu pieauguma ziņā ieņem pirmo vietu starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) ietilpstošajām Eiropas valstīm, liecina šīs globālās organizācijas pārskats par jūliju, vēsta Rus.lsm.lv.

Patēriņa cenas visās 35 OECD dalībvalstīs šā gada jūlijā, salīdzinot ar atbilstošu laika posmu pirms gada, pieauga vidēji par 2% (jūnijā gada pieaugums – 1,9%), liecina organizācijas informācija. Galvenais cenu pieauguma iemesls, pēc analītiķu aplēsēm, ir energoresursi – to cenas šā šā gada jūlijā, salīdzinot ar 2016. gada jūliju, pieauga par 3,7% (jūnija cenu gada pieaugums 3%).

Gala patēriņam paredzēto pārtikas produktu cenu izmaiņas OECD eksperti vērtē kā "marginālas" – tās pieaugušas vidēji par 1,7% jeb lēnāk nekā kopējā inflācija. Taču situācija pa valstīm atšķiras. Šajā ziņā starp OECD ietilpstošajām Eiropas valstīm izceļas Latvija, kur pārtikas cenas jūlijā pieauga četras reizes straujāk nekā vidēji organizācijas valstīs visā pasaulē un sešas reizes straujāk nekā vidēji organizācijā ietilpstošajās eirozonas valstīs.

Pēc OECD datiem: pārtikas cenu pieaugums Latvijā gada laikā – no pagājušā gada jūlija līdz šā gada jūlijam – veidoja 6,6%. Tas ir maksimālais cenu kāpums Eiropā un trešais lielākais pasaulē. Lielāks pārtikas cenu kāpums gada laikā reģistrēts Turcijā (10,01%) un Meksikā (9,7%).

Eiropā tuvākie Latvijas "konkurenti" ir Čehija (5,8%), Igaunija (5,3%), Polija (4,5%) un Slovākija (4,2%). Saskaņā ar OECD datiem, pārtikas cenu pieaugums vairāk bija raksturīgs "jaunās" Eiropas dalībvalstīm, bet dažās "vecās ES" dalībvalstīs pārtikas cenas samazinājās vai mainījās nedaudz – Īrijā (-2%), Somijā (-1,5%), Spānijā (0,1%), Francijā (0,7%), Beļģijā (0,8%) un Itālijā (0,9%). Salīdzinoši lielāks cenu kāpums reģistrēts Nīderlandē (3,2%) un Vācijā (2,6%). Eirozonā cenas pieauga vidēji par 1,1%.

Pārtikas cenas kāpums Latvijā pieņemas spēkā – saskaņā ar pēdējiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, augustā gada inflācija pārtikas produktu segmentā sasniedza 6,8%. Salīdzinājumam vidējais kopējais patēriņa cenu pieaugums Latvijā šā gada augustā, salīdzinot ar atbilstošu laika posmu pirms gada, bija 3,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti