Panorāma

Ints Ķuzis kandidēs no "Jaunās Vienotības" saraksta

Panorāma

E-veselībai izraksta auditu

Latvija nostājas ASV pusē strīdā par "Huawei" 5G izmantošanu

Latvija nostājas ASV pusē strīdā par «Huawei» 5G izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas valdība lēmusi noslēgt deklarāciju ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) par 5G tīkla drošību. Tas ir signāls mobilajiem operatoriem, ka 5G infrastruktūras izbūvē varētu būt grūtības izmantot Ķīnas uzņēmuma “Huawei” tehnoloģijas. Sadarboties ar "Huawei" 5G attīstībā bija plānojis mobilais operators "Bite", taču tagad uzņēmums norāda, ka vēl nav zināms, kura ražotāja tehnoloģijas "Bite" izmantos.

ĪSUMĀ:

  • ASV ilgstoši brīdinājušas, ka "Huawei" tehnoloģijās saskatāmi drošības riski.
  • Igaunija un Polija jau noslēgušas ar ASV memorandus.
  • Tādējādi tās apņēmušās, ka 5G izveidē izmantos tikai drošas tehnoloģijas.
  • Līdzīgu deklarāciju ar ASV parakstīs arī Latvija; deklarācijas teksts ir slepens.
  • LTV: Latvija apņemsies pārbaudīt, vai 5G tehnoloģiju piegādātājs nerada drošības riskus.
  • Deklarācija nevēršas pret nevienu konkrētu kompāniju un nav juridiski saistoša.
  • Ministrs: Valdības solis var skart kompānijas, kas vēlēsies veidot 5G ar "Huawei" tehnoloģijām.

ASV jau ilgstoši brīdinājušas, ka Ķīnas kompānija "Huawei" varētu būt saistīta ar Ķīnas izlūkdienestiem, un līdz ar to "Huawei" tehnoloģijas varētu tikt izmantotas spiegošanai. Pats uzņēmums to noliedz,

Igaunija un Polija jau noslēgušas ar ASV memorandus par to, ka piektās paaudzes mobilo sakaru izveidē izmantos tikai drošas tehnoloģijas.

Līdzīgu deklarāciju ar ASV otrdien, 18. februārī, lēmusi parakstīt arī Latvijas valdība.

"Mēs saprotam, ka par šo jautājumu diezgan nopietni interesējas Ķīnas puse. Mēs uzsveram, ka mūsu kritiskajai infrastruktūrai informācijas tehnoloģiju jomā, it sevišķi tām tehnoloģijām, ko izmanto valdības struktūras, ko izmanto mūsu drošības struktūras, mēs izvēlēsimies tos risinājumus, kādus mēs uzskatām par vajadzīgu," sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība")

"Mēs pamatā signalizējam vienu ļoti elementāru un vienkāršu lietu – Latvijas valdībai rūp mūsu tīklu drošība, kas ir arī Latvijas valsts drošības jautājums," atzīmēja Latvijas premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Deklarācijas teksts ir slepens, tomēr Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka Latvija deklarācijā apņemusies pārbaudīt, vai 5G tehnoloģiju piegādātājs nerada dažāda veida drošības riskus.

Deklarācija nevēršas pret nevienu konkrētu kompāniju, kā arī nav juridiski saistoša. Tomēr ārlietu ministrs nenoliedza, ka šāds valdības solis varētu ietekmēt kompānijas Latvijā, kas vēlēsies veidot 5G tīklu ar "Huawei" tehnoloģijām.

"Šīm kompānijām būs jārēķinās, ka būs zināmi jautājumi brīdī, kad tās vēlēsies sadarboties ar valsts struktūrām, it sevišķi ar tām valsts struktūrām, kuras nodarbojas ar drošības, ārpolitikas un tāda līmeņa jautājumiem," skaidroja Rinkēvičs.

Latvijā ar "Huawei" saprašanās memorandu 5G attīstīšanai parakstījis mobilais operators "Bite". Uzņēmums arī izmantojis "Huawei" tehnoloģijas savā 5G testēšanas bāzes stacijā. Tomēr uzņēmuma pārstāve Una Ahuna-Ozola uzsvēra, ka 5G tīklu "Bite" veidos kopā ar "Tele2", un vēl neesot skaidrs, kura ražotāja tehnoloģijas kopuzņēmums izmantos.

Paralēli "Tele2" attīsta savu 5G tīklu ar "Nokia" infrastruktūru, norādīja uzņēmuma pārstāvis Oskars Fīrmanis. Arī LMT 5G tīkla izbūvē lieto "Nokia", nevis "Huawei" infrastruktūru.

KONTEKSTS:

Igaunija ar ASV pērn rudenī parakstīja memorandu par 5G tīkla drošību. Tas paredz kopīgu principu ievērošanu nākamās - piektās - paaudzes mobilo sakaru tīkla izveidē. Memorands arī nozīmē, ka no 5G tīkla attīstīšanas Igaunijā var tikt izslēgts Ķīnas telekomunikāciju milzis "Huawei", kuru ASV apsūdz par saitēm ar Ķīnas izlūkdienestiem, bet ko pati kompānija kategoriski noraida.

5G ir potenciāli revolucionāra tehnoloģija, kuru varēs izmantot rūpniecībā, transporta sistēmu vadībā un citur. Tādēļ tie ir nacionālās drošības jautājumi. Arī Latvija izvērtējusi 5G kiberdrošības riskus, un vērtēti rīcības plāni arī Eiropas Savienības un NATO līmenī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti