Latvija noslēgs ekonomiskās sadarbības līgumu ar Arābu Emirātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija plāno slēgt ekonomiskās sadarbības līgumu ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE).

Ekonomikas ministrija (EM) izskatīšanai valdībā iesniegusi noteikumu projektu par Latvijas valdības un AAE valdības līgumu par ekonomisko sadarbību.

Patlaban Latvijas un AAE ekonomiskās attiecības tiek regulētas Eiropas Savienības līmenī, kā arī abām valstīm ir saistošas normas, kas izriet no dalības starptautiskajās ekonomiskajās organizācijās. Neskatoties uz to, Latvija ir ieinteresēta stiprināt un paplašināt ekonomisko sadarbību ar AAE arī divpusēji, tādējādi paverot plašākas iespējas abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sakaru attīstībai, kā arī savstarpējās sadarbības veicināšanai.

Latvijas valdības un AAE valdības ekonomiskās sadarbības līgums būs svarīgākais divpusējo ekonomisko sadarbību regulējošais līgums, kas aptvers sadarbību tādās jomās kā tirdzniecība, rūpniecība, lauksaimniecība, transports, telekomunikācijas, tūrisms, investīcijas u.c.

Lai nodrošinātu līguma īstenošanu, tā ietvaros tiks izveidota Latvijas un AAE apvienotā ekonomiskā komiteja. Par vienošanās paredzēto saistību izpildi atbildīgā institūcija no Latvijas puses būs EM, kas saistību izpildi nodrošinās par tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Ministrijas un institūcijas, kuras deleģē savus pārstāvjus darbam Latvijas un AAE apvienotās ekonomiskās komitejas sēdē, segs izdevumus par tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem vai no sava budžeta. Plānots, ka vienošanos no Latvijas puses parakstīs ekonomikas ministrs.

EM norāda, ka AAE ir nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris starp Līča sadarbības padomes valstīm, kurās ietilpst AAE, Saūda Arābija, Omāna, Bahreina, Kuveita un Katara.

Latvijas ārējās tirdzniecības apjoms ar AAE 2015.gadā bija 116,9 miljoni eiro, ierindojot AAE 29.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū kopumā.

2015.gadā preces no Latvijas uz AAE tika eksportētas 79,1 miljona eiro apmērā, kas, salīdzinot ar 2014.gadu, ir par 180,7% vairāk. Galvenās Latvijas eksporta preču grupas uz AAE ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, koksnes izstrādājumi, būvmateriāli u.c.

2015.gadā preču imports no AAE bija 5,9 miljoni eiro. Galvenās importa preču grupas no AAE ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, dārgakmeņi un dārgmetāli, ķīmiskie produkti, augu valsts produkti, metālu izstrādājumi un transporta līdzekļi.

2015.gadā pakalpojumu eksports uz AAE bija 31 miljons eiro, savukārt imports - viens miljons eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti