Latvija noslēdz vēsturisku līgumu par sadarbību ar Ķīnu transporta jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš pirmdien, 14.septembrī, darba vizītē Ķīnas Tautas Republikā svinīgā ceremonijā parakstīja Saprašanās memorandu par sadarbību transporta jomā ar Čendu municipalitāti, informē SM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Memoranda pamatā ir vienošanās par aktīvu sadarbību iespējamā tiešā avioreisa starp Rīgu un Čendu atvēršanā. Tas kalpotu kā nozīmīgs elements padziļinātai stratēģiskai sadarbībai starp Latviju un Ķīnu transporta un loģistikas, kā arī citās tautsaimniecības nozarēs Ķīnas Zīda ceļa (t.s. “One Belt One Road”) iniciatīvā, klāsta SM.

"Izveidojot efektīvu savienojamību starp Latviju un Čendu – gan aviācijas, gan loģistikas jomās – Latvijai pavērtos iespēja pilnvērtīgi integrēties Jaunā Zīda ceļa ietvarā – gan kalpojot kā loģistikas atzaram Ķīnas un Ziemeļeiropas piegāžu ķēžu efektivizēšanai, gan attīstot Rīgu kā ērtu savienoto pārlidojumu mezglu Ķīnas strauji augošajam ceļotāju pulkam Eiropā," norāda Ozoliņš.

SM: Latvija vienojas par sadarbību ar Ķīnas Čendu municipalitāti
00:00 / 01:37
Lejuplādēt

Savukārt Čendu vicemērs Lī Součengs (Liu Shoucheng) atzīmēja, ka šī memoranda parakstīšana iezīmē pirmo praktisko soli tālākai Čendu un Latvijas sadarbībai kā transporta un loģistikas, tā arī tirdzniecības, tūrisma un pilsētu sadarbības jomās.

Tāpat Čendu puse novērtēja Latvijas līdzšinējo ieguldījumu Ķīnas un Eiropas savienojamības stiprināšanā, tai skaitā savas Eiropas Savienības prezidentūras ietvaros aprīlī sekmīgi organizējot ASEM valstu transporta ministru samitu Rīgā.

SM skaidro, ka Sičuanas province Ķīnas centrālajā daļā, kuras galvaspilsēta ir Čendu, ir viena no Ķīnas visstraujāk augošajām provincēm ar iedzīvotāju skaitu, kas tuvojas 100 miljoniem. Savukārt Čendu ir izraudzīta un aktīvi attīstās kā viens no Ķīnas-Eiropas Jaunā Zīda ceļa nozīmīgākajiem transporta un loģistikas mezgliem, tai skaitā apkalpojot strauji augošās elektronikas un autobūves nozares Sičuanas provincē.

Latvija saredz Čendu pilsētu un Sičuanas provinci kā stratēģisku partneri transporta savienojamības – gan pasažieru, gan kravu pārvadājumu jomā – stiprināšanā starp Latviju un Ķīnu, nākotnē attīstot gan tiešos aviopārvadājumus, gan veidojot Ķīnas-Eiropas sauszemes koridoru atzaru caur Latviju Ziemeļeiropas kravu plūsmu apkalpošanai, norāda SM.

Čendu atrodas šobrīd ceturtā lielākā Ķīnas lidosta ar straujāko pasažieru apjomu pieaugumu, kā arī Āzijas lielākais iekšzemes konteineru terminālis, kurš kalpo kā izejas punkts regulāriem Ķīnas-Eiropas konteinervilcienu pārvadājumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti