Ziņu speciālizlaidums

Levits: NATO dalībvalstis ir absolūti vienotas!

Ziņu speciālizlaidums

Krievijas iebrukums Ukrainā. Ziņu speciālizlaidums plkst. 15.00

Arī Latvija slēgs gaisa telpu Krievijas aviokompānijām

Latvija no pusnakts slēdz savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sākot ar pusnakti uz 27. februāri, Latvijas gaisa telpa būs slēgta komerclidojumiem Krievijā reģistrētu pārvadātāju gaisa kuģiem – tā sestdien pēc Satiksmes ministrijas rosinājuma ārkārtas sēdē lēmusi valdība. Lēmums saistīts ar Krievijas plaša mēroga militāru agresiju pret Ukrainu, un šis solis saskaņots ar Lietuvu un Igauniju.

Krievijas operatoru gaisa kuģiem aizliegts pārlidot Latvijas gaisa telpu, ielidot tajā, kā arī izlidot no Latvijas lidlaukiem. Aizliegums neattiecas uz Krievijas gaisa kuģiem, kas ārkārtas situācijas dēļ nosēžas vai pārlido Latvijas gaisa telpu, piedalās aviācijas meklēšanas un glābšanas darbos. Tāpat ir atļauts izmantot Latvijas gaisa telpu un nosēsties Latvijas lidlaukos medicīniskās evakuācijas lidojumiem un lidojumiem, kas tiek veikti humanitāru apstākļu dēļ.

Vienlaikus Latvijas gaisa telpu varēs izmantot citu valstu gaisa kuģi, kuri veic lidojumus uz un no Krievijas lidlaukiem. Tāpat gaisa telpu joprojām ir atļauts izmantot Krievijā reģistrētiem gaisa kuģiem, kas veic lidojumus nekomerciālos nolūkos un kuriem nav atbilstoši izsniegtas operatora licences.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Civilās aviācijas aģentūras komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs LTV skaidroja, ka lēmums par gaisa telpas slēgšanu Krievijas aviokompāniju lidmašīnām būs politisks, lai sniegtu atbalstu Ukrainai. Proti, tās būs sankcijas pret Krieviju. Civilās aviācijas aģentūras (CAA) jau sākusi darbu, lai pēc valdības lēmuma pieņemšanas to realizētu. 

Tas, cik šādas sankcijas varētu izmaksāt Latvijai, vēl nav zināms. Krievija un Ukraina ir bijuši pietiekami lieli un nozīmīgi galamērķi. Turklāt vairāki gaisa kuģi no šīm valstīm dodas tranzītā caur Rīgas lidostu.

"Uz šo brīdi mums ir tikai informācija par to, cik pasažieri šobrīd ir iegādājušies biļetes uz Krieviju. Tie ir aptuveni 3000 cilvēku, kas līdz marta beigām bija iegādājušies biļetes, un attiecīgi viņu ceļojumu plāni ir pārtraukti," informēja Vincevs.

Caur Krieviju notiek arī lidojumi uz Āzijas valstīm. Taču par to, vai plānotais lēmums ietekmētu arī šos lidojumus, vēl pāragri spriest.

CAA pārstāvis apliecināja, ka notiek konsultācijas ar partneriem Eiropā un kaimiņvalstīm, tostarp sestdien notiek sanāksme ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem, plānojot konkrētās sankcijas noteikt vienoti.

"airBaltic" aptur satiksmi ar Krieviju

Latvijas nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” tikmēr paziņojusi, ka līdz 26. martam aptur lidojumus uz Krieviju un no Krievijas.

"Paaugstināto risku un noteikto ierobežojumu dēļ no 2022. gada 26. februāra līdz 2022. gada 26. martam tiek atcelti reisi uz un no Krievijas," teikts "airBaltic" paziņojumā.

Pasažieri, kurus ietekmēs šis lēmums, aicināti pārbaudīt savu rezervāciju lidsabiedrības mājaslapā, lai saņemtu naudas atmaksu.

Krievijas lidsabiedrības aktīvi izmanto Latvijas gaisa telpu
Krievijas lidsabiedrības aktīvi izmanto Latvijas gaisa telpu

Lēmums saskaņots ar Igauniju un Lietuvu

Latvijas lēmums par Krievijas aviosabiedrību lidojumu ierobežošanu un šo ierobežojumu spēkā stāšanās laiku ir saskaņots ar Lietuvas un Igaunijas rīcību.

Sestdien arī Igaunijas ekonomikas ministrs Tāvi Āss pavēstījis, ka Igaunija plāno slēgt savu gaisa telpu Krievijas lidsabiedrībām. “Igaunija pievienojas Polijas iniciatīvai un aizliegs Krievijas lidsabiedrībām izmantot mūsu gaisa telpu,” paziņojis Āss.

Pašlaik tiek gatavots attiecīgs lēmums, pēc kura apstiprināšanas aizliegums stāsies spēkā.

“Es aicinu savus Baltijas kolēģus rīkoties līdzīgi, lai izslēgtu Krieviju no Eiropas gaisa telpas. Eiropai jābūt vienotai un apņēmīgai, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Slava Ukrainai!” teica Āss.

Lietuvas premjere Ingrīda Šimonīte sestdien teica, ka Lietuva izskatīs jautājumu par līdzīga soļa speršanu.

Lēmumu par gaisa telpas slēgšanu Krievijas lidsabiedrībām jau pieņēmušas arī Čehija, Polija un Bulgārija, arī Lielbritānija. Savukārt Polijas lidsabiedrība "LOT" nolēmusi pārtraukt lidojumus uz Krieviju.

Savukārt Krievija slēgusi savu gaisa telpu lidmašīnām no  Lielbritānijas, Bulgārijas, Polijas un Čehijas.

Tāpat Krievijas aviokompānija “Aeroflot” paziņoja, ka līdz 26.martam atceļ reisus uz Rīgu.

“Civilās aviācijas aģentūra ir arī analizējusi, kas notiek pie apstākļiem, ja visai Eiropai tiek kādas sankcijas noteiktas no Krievijas puses un tiek aizliegts izmantot šos gaisa ceļus virs Krievijas. Protams, iespēja nokļūt uz Āzijas valstīm ir, bet tas ir ilgāk un dārgāk,” norādīja CAA pārstāvis Vincevs.

Gadījumā, ja gaisa telpa būs slēgta arī no Krievijas ienākošajiem pasta un preču lidaparātiem, sūtījumi, visticamāk, tiks piegādāti pa sauszemi.

Krievija slēgusi savu gaisa telpu Baltijas valstu un Slovēnijas aviokompānijām

Krievija slēgusi savu gaisa telpu Baltijas valstu un Slovēnijas lidsabiedrībām, jo šīs valstis slēgušas savu gaisa telpu Krievijas aviokompānijām, pavēstījusi Krievijas federālā gaisa transporta aģentūra "Rosaviacija".

"Saistībā ar Latvijas, Lietuvas, Slovēnijas un Igaunijas aviācijas iestāžu nedraudzīgajiem lēmumiem šo valstu un/vai tajās reģistrētajiem aviopārvadātājiem tiek ieviesti ierobežojumi lidojumu veikšanai uz punktiem Krievijas Federācijas teritorijā, ieskaitot tranzīta lidojumus caur Krievijas Federācijas gaisa telpu," sacīts "Rosaviacija" paziņojumā.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins arīdzan piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Krievijas okupācijas spēki sāka uzbrukumu Ukrainai, kas sīvi pretojas iebrucējiem. Starptautiskā sabiedrība asi nosoda Krievijas rīcību, pret Putina režīmu tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti