Latvija no ES septiņu gadu budžeta saņems vairāk nekā 6 miljardus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Parlaments plenārsesijā Strasbūrā ir nobalsojis par  Eiropas Savienības (ES) septiņu gadu budžetu. Tas Latvijai sola vairāk nekā četrus ar pusi miljardus latu, ko Latvija varēs nākamajos gados iegūt lauksaimniecības atbalstam, jaunu ceļu būvēšanai un citām vajadzībām.

Budžets pieņemts bez lielām debatēm, taču Latvijas parlamentārieši balsojuši dažādi un atšķirīgi arī vērtē Eiropas Savienības nākamo gadu naudas maku.

Eiropas Savienības septiņu gadu budžets pieņemts ar vairākumu - 537 balsis „par" un „pret" - 126, 19 atturējušies.

Eiropas Savienības nākamo septiņu gadu naudas maks būs vairāk nekā 900 miljardu eiro liels, tiesa, tas ir par vairākiem procentiem mazāks nekā iepriekšējā septiņu gadu periodā Eiropas Savienības veco valstu iebildumu dēļ, kuras vēlējās samazināt iemaksas budžetā laikā, kad pašas dalībvalstis taupa. Tādēļ vairāki politiķi šo nosauc par budžetu, kas nav vērsts uz Eiropas attīstību.

Latvijai jaunajā budžetā nākamajos gados paredzēti vairāk nekā 6 miljardi eiro jeb vairāk nekā 4 miljardus latu, kas būtībā nozīmē to, ka Latvijai nākamajos šajos septiņos gados klāt pienāks Eiropas nauda viena Latvijas gada budžeta apmērā. Vairāk maksājumu būs lauksaimniekiem, taču naudas nebūs tik daudz, cik cerēts kohēzijai.

Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas balsojuši dažādi un arī budžetu vērtē atšķirīgi. Krišjānis Kariņš, kurš pārstāv labējo Eiropas Tautas partiju uzskata, ka budžets nākamajos septiņos gados  Latviju vairāk integrēs Eiropas Savienībā. Kritiskāks par budžetu  ir Kariņa partijas biedrs Kārlis Šadurskis, norādot, ka ja Latvijas rezultātu var vērtēt kā labu, tad lielākais grieziens ir Eiropas kopējā attīstībā. Tatjana Ždanoka no zaļo grupas balsojusi pret, norādot, ka budžets ir par mazu un nevarēs apmierināt visas vajadzības, īpaši sociālās.

Eksperti teic, ka jaunais Eiropas Savienības budžets būs tāds, kurš piedāvās daudz iespēju iegūt finansējumu, taču pēc naudas būs jādodas un valstīm būs jāpacenšas, lai to iegūtu, turklāt lielākas izredzes būs kopīgiem projektiem, piemēram, tādiem kā enerģijas savienojumi Baltijā.

Vērtējot Latviju septiņu gadu perspektīvā, deputāts Ivars Godmanis no liberāļu grupas, norāda, ka Latvijas tautsaimniecībai šis būs ievērojams atbalsts, ja vien naudu spēsim pietiekami apgūt.

Eiropas Parlamentā turpinās balsojumi par nākotnes naudas maku, un šobrīd, kad pieņemts organizācijas septiņu gadu budžeta rāmis, balsos par ilgo gaidīto Lauksaimniecības kopējo politiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti