Latvijā no 2021. gada 1. oktobra plānots liberalizēt autoceļu uzturēšanas tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā no 2021. gada 1. oktobra plānots liberalizēt jeb atvērt brīvai konkurencei valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu. To paredz valdībā otrdien, 3. novembrī, akceptētie likuma "Par autoceļiem" grozījumi, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Pretendentus valsts autoceļu ikdienas uzturēšanai izvēlēsies valsts AS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) atklātā konkursā Publisko iepirkumu likuma noteiktajā kārtībā. Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus līdz 2021. gada 30. septembrim turpinās veikt valsts AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU).

Iepirkumos plānotā autoceļu ikdienas uzturēšana tiks sadalīta pa atsevišķiem reģioniem jeb teritorijām.

Izmaiņas likumdošanā paredz, ka gadījumos, ja uz pakalpojumu veikšanu kādā no teritorijām nepieteiksies neviens pretendents, to veiks LAU. Tādējādi tiks nodrošināta pakalpojuma nepārtrauktība un valsts autoceļu uzturēšana, skaidroja SM.

Publiskā iepirkuma rezultātā valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumi tiks iepirkti brīvas konkurences apstākļos, nepalielinot uzturēšanai nepieciešamo finansējumu. Ņemot vērā līdzīgu praksi pašvaldību ceļu apsaimniekošanā un citu valstu pieredzi, publiskā iepirkuma rezultātā valsts iegūs labāku cenu par autoceļu ikdienas uzturēšanas pakalpojumiem, uzskata SM.

Likuma grozījumi vēl jāskata Saeimā.

Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 kilometru, no tiem 9129 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri ir grants autoceļi. Ikdienas uzturēšana tiek veikta arī vairāk nekā 900 tiltiem.

KONTEKSTS:

Šobrīd autoceļu uzturēšana ir deleģēta Valsts akciju sabiedrībai „Latvijas Autoceļu uzturētājs”. Tās valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors izprot Satiksmes ministrijas vēlmi tirgu atvērt un atgādina, ka jau vēsturiski vairākkārt mainīts modelis, kādā tiek noskaidroti autoceļu uzturētāji.

Konkurences padome pozitīvi vērtē valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgus atvēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti