De Facto

Kā rodas luksus auto par pievilcīgu cenu

De Facto

Panamas failu noplūde nepatīkama arī "Rietumu bankai"

Latvijā pretojas sprunguļu likšanai PVN karuseļos

Latvija nesekos igauņiem un neliks sprunguļus PVN izkrāpšanas karuseļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai cīnītos ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpējiem, Igaunija ieviesusi kārtību, kas neļauj piereģistrēt jaunas automašīnas, pirms darījumā iesaistītās puses nav pārbaudījis ieņēmumu dienests. Latvijas Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pretojas šādas prakses pārņemšanai, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”. 

Auto tirdzniecība Eiropas Savienībā ir viena no iecienītākajām PVN izkrāpēju nozarēm. Automašīnas tiek ievestas, īsā laikā maina vairākus īpašniekus un tiek eksportētas, lai daļa no iesaistītajiem uzņēmumiem varētu no valsts atprasīt pārmaksāto PVN, bet citi – “vienas dienas” uzņēmumi, kuru īpašnieki bieži ir ārzemnieki, - tiktu likvidēti, paliekot valstij parādā. 

PVN izkrāpēji piespieda Igauniju 2013.gadā ieviest visai birokrātisku sistēmu. Tā paredz, ka informācija par importētajām 2009.gada un jaunākām mašīnām tiek sūtīta ieņēmumu dienestam. Ja nodokļu iekasētājus darījums pārliecina, tad automašīnu reģistrāciju ļauj pabeigt nākamajā dienā, bet ja nē - pārbaude var turpināties mēnesi. Pēcāk jau Igaunijā mašīna var mainīt īpašniekus neskaitāmas reizes, bet ieņēmumu dienestam ir tiesības jebkurā brīdī aizkavēt pārreģistrāciju, ja vīd kas aizdomīgs.

“Tas bija ļoti izplatīti - pārdot automašīnas, izveidojot kompānijas īsam laikam. Reizēm pat viena kompānija - vienai mašīnai. Kompāniju vadītāji parasti bija salmu vīri, kas neko nezināja. Un pēc tam bija ļoti grūti kaut ko darīt, jo darījumi jau bija notikuši. Nauda bija pazudusi. Tādēļ bija svarīgi, ka mēs uzreiz nereģistrējam katru mašīnu,” saka Igaunijas ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieks Egons Vermē.

Viņš apzinās, ka reģistrācijas atlikšana ietekmē arī uzņēmējus, kas darbojas godīgi, bet ar viņiem tikusi panākta vienošanās, ka bez tā neiztikt.

Šie pasākumi 2014.gadā būtiski samazināja jaunu automašīnu ievešanu Igaunijā, bet budžetā no auto tirdzniecības ieņēmumi pieauga par 13 miljoniem eiro, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Reģistrācijas atlikšana nereti liek darījumā iesaistītajām pusēm pasteigties ar nodokļa nomaksu.

CSDD darbinieki bijuši pie igauņiem pieredzes apmaiņā. Pēc brauciena sākuši ciešāk sadarboties ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – ļauj sekot auto reģistram tiešsaistē, padod ziņu par aizdomīgiem darījumiem. Vienīgā lieta, ko CSDD nevēlas pārņemt no Igaunijas, ir reģistrācijas atlikšana.

“Tas ietekmētu pilnīgi visus, arī godīgos. Mēs esam par to, lai VID norāda, definē pazīmju kopumu, kura gadījumā mēs atliekam reģistrāciju un nosūtam informāciju VID, lai varam koncentrēt spēkus uz riska grupu, nevis šaujam ar lielgabalu pa zvirbuļiem,” saka CSDD reģistrācijas daļas priekšnieks Ēriks Piternieks.

Ja tiktu ierobežota jaunu automašīnu reģistrācija līdzīgi kā Igaunijā, tas tieši ietekmētu CSDD budžetu. Piternieks gan apgalvo, ka šādi CSDD uz šo problēmu neskatās. 

Tuvākajās nedēļās ieplānota CSDD un VID tikšanās, kurā CSDD plāno lūgt VID norādīt pazīmes, pēc kurām auto reģistrāciju varētu iesaldēt, lai novērstu iespējamo krāpniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti