Latvijā nākamajos gados plānots uzbūvēt vairākus lielus saules parkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Latvijā mājsaimniecības uzstādījušas 10 000 saules paneļu. Nākamajos gados plānots uzbūvēt vairākus lielus saules parkus. Bet tiesības būvēt saules parku Spilves pļavās ieguvis lietuviešu uzņēmums.

ĪSUMĀ:

  • Šogad Latvijā mājsaimniecības uzstādījušas 10 000 saules paneļu.
  • Saules paneļu uzstādīšanu sekmēja gan valsts atbalsta programmas, gan pašu paneļu izmaksu kritums, gan augstās elektroenerģijas cenas.
  • Nākamajos gados plānots uzbūvēt vairākus lielus saules parkus.
  • Spilves pļavās saules parku būvēs lietuviešu uzņēmums; sagaida vairāk nekā 100 miljonu investīciju.
  • Bažas par to, cik izdevīga būs saules enerģijas izmantošana, raisa elektroapgādes uzņēmumu plāni celt tarifus.

Projektu par saules enerģijas parka izveidi Spilves pļavās Rīgas brīvosta sāka pirms gada. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps pastāstīja, ka otrdien notikušajā izsolē par teritorijas nomas tiesībām piedalījās trīs pretendenti un uzvarēja lietuviešu kompānija "Saules graža", kas saules enerģijas parku plāno izveidot divu gadu laikā.

Šogad Latvijā mājsaimniecības uzstādījušas 10 000 saules paneļu; plāno lielus saules parkus
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

"Pašlaik tur ir pļavas. Tur vēl jātiek galā ar lokālo plānojumu un dažādiem dokumentiem. Jābūvē arī apakšstacija, lai savienotu to visu kopā. Tuvākajos piecos gados Spilves pļavās mēs sagaidām vairāk nekā 100 miljonu investīciju, tātad vairāk nekā 100 megavati atjaunīgās enerģijas varēs nodrošināt lētāku, pieejamāku, zaļāku enerģiju,

lielā mērā arī jau veidot nākamās paaudzes tehnoloģijas, proti, tur, kur mums ir saules enerģija, tur ir diezgan liels potenciāls veidot tā saucamo zaļo ūdeņradi, kas automātiski nodrošina enerģijas uzglabāšanu, enerģijas krāšanu, arī transformēšanu tālāk.

Tirgot "Rīgas satiksmes" autobusiem, ja "Rīgas satiksme" nākotnē izdomās virzīties šajā ūdeņraža virzienā un tā tālāk un joprojām. Šobrīd mēs pētām, kā mēs daļā no flotes, mazajiem loču kuģiem varētu ieviest ūdeņraža risinājumus. Tādā ziņā šis ir pietiekoši vērienīgs projekts gan ostai, gan arī patiesībā Latvijai," stāstīja Zeps.

Šogad ļoti lielu interesi par saules paneļiem izrādīja mājsaimniecības, kuru mikro ģeneratoru jauda var būt līdz 11,1 kW. Saules enerģijas asociācijas valdes loceklis Aigars Kalniņš pastāstīja – 2021. gada beigās Latvijā bija 2000 saules paneļi, bet šogad uzstādīti jau 10 000 un to kopējā jauda tuvojas 100 megavatiem. Nākamajos gados paredzēta lielo saules enerģijas parku būvniecība.

"Attīstītāji vai parku būvētāji vēlmi ir izteikuši tik daudz, ka tas septiņas reizes pārsniedz Latvijā elektroenerģijas patēriņa līmeni. Mēs gan prognozējam, ka kādas divas trešdaļas, iespējams, šos projektus nerealizēs, jo lielā izmēra saules elektrostacijas ir relatīvi sarežģīts inženiertehnisks infrastruktūras objekts," stāstīja Kalniņš.

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūves asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis akcentēja vēl kādu problēmu – visiem saules parku veidotājiem var nepietikt jaudas, jo 95% no mikroģeneratoru īpašniekiem jaudas rezervējuši dubultā.

"Noteikti ir svarīgi izvēlēties tomēr pieslēguma jaudas, kuras būtiski nepārsniedz faktisko patēriņu, un skatīties, kāds ir minimālais apjoms, ar ko jūs varat nosegt savu patēriņu. Tas ir taisnīgāk arī pret citiem lietotājiem, attiecīgi viņiem šīs jaudas kļūs pieejamākas. Un tīklu tomēr lētāk uzturēt tad, ja lietotāji pārdomāti izmantot šo kopējo resursu. Šeit, man liekas, nav iespējama labāka analoģija – ja tiešām mums ir nepieciešami pārbraucieni pavisam nelielā apjomā, mums nav vajadzīgs uzturēt ļoti "ēdelīgu" mikroautobusu, kura patēriņš uz 100 kilometriem veido ļoti iespaidīgus litrus. Tā vietā varbūt labāk izvēlēties kaut ko nelielu, kas reāli atbilst mūsu vajadzībām konkrētā vietā," stāstīja Valdmanis.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādījusi, ka "Sadales tīkla" plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. Finanšu ministrija uzdevusi arī "Augstsprieguma tīklam" pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa projektus, kas paredz sadārdzinājumu.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps pastāstīja, cik liela nozīme ir katrai tarifu paaugstināšanai: "Ja "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" sāk spēlēties ar tarifiem, tad šis un līdzīga veida projekti... mēs vienkārši varam aizmirst par viņiem. Tāpēc, ka tur vairs neveidojas nekāds ekonomiskais potenciāls.

Tarifi būtiski ietekmēs visu kopējo motivāciju šeit investēt un veidot šos saules un vēja parkus.

Valsts dara visu, lai stimulētu mūsu iespējas veidot atjaunīgās enerģijas parkus. Caur šiem tarifiem patiesībā mēs ar otru roku bremzējam. Vai nav citi veidi, kā investēt sadales infrastruktūrā, lai tarifi nebūtu jāceļ? Jo pateikt, ka elektroenerģija vai enerģija visā pasaulē ceļas un tāpēc mēs celsim tarifus, manuprāt, būtu pārāk vienkāršots skaidrojums."

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem, informēja uzņēmumā.

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar ST plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Kariņš licis vērtēt iespējas koriģēt elektrības un pārvades tarifu celšanas projektus. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādījusi, ka "Sadales tīkla" plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. Finanšu ministrija uzdevusi arī "Augstsprieguma tīklam" pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa projektus, kas paredz sadārdzinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti