Latvija mēģinās daļu ASV dolāru parāda «konvertēt» eiro valūtā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts kase (VK) izteikusi piedāvājumu Latvijas emitēto ASV dolāru obligāciju īpašniekiem atpārdot obligācijas Latvijai. Vienlaikus valsts gatavojas pārskatāmā nākotnē emitēt jaunas eiroobligācijas.

Rus.lsm.lv vēsta, ka Latvija trešdien, 2.decembrī, gatavojas rīkot "globālu konkursu investoriem", kas varētu ieguldīt savus finanšu resursus valsts jaunajās eiroobligācijās.

Valsts kasē gan skaidro, ka šajā gadījumā nav runa par konkursu jeb klasiska piedāvājuma izteikšanu investoriem nolūkā piesaistīt iespējami lētākus resursus, bet gan sava veida reklāmas akciju. Eiroobligācijas varētu emitēt, bet pagaidām konkrētu plānu neesot.

Tikmēr "Reuters" ziņo, ka Latvijas eiroobligācijas tiks izvietotas "atkarībā no tirgus apstākļiem un rezultātiem konkursa piedāvājumā", ko Latvija radīs, pamatojoties uz ASV dolāros emitētajām obligācijām (paredzēts dzēst 2020. un 2021.gadā).

Latvijas eiroobligāciju pirkšanā varētu būt ieinteresētas tādas finanšu tirgus "haizivis" kā "Barclays", "Goldman Sachs" un "JP Morgan". 2.decembrī ir paredzēts konkurss jeb sava veida piedāvājumu uzklausīšana starp šiem investoriem saistībā ar Latvijas eiroobligācijām, vēsta "Reuters".

Tikmēr Valsts kase šonedēļ aicinājusi Latvijas emitēto ASV dolāru obligāciju īpašniekiem sniegt piedāvājumu atpārdot to īpašumā esošās Latvijas obligācijas, kas tika emitētas 2011.gadā un 2012.gadā ar dzēšanas termiņu attiecīgi 2021.gadā un 2020.gadā, ziņo LETA.

Latvija vēlas atpirkt šos vērtspapīrus, lai šādi samazinātu parāda apkalpošanas izmaksas vidējā termiņā, žurnālistiem klāstīja Valsts kases pārstāve Eva Dzelme.

Runājot par "investoru konkursu" saistībā ar eiroobligācijām, Dzelme telefonsarunā ar Rus.lsm.lv norādīja – to nevar saukt par konkursu, bet par sava veida "reklāmas akciju". Viņa gan noraidīja iespējamo saistību ar dolāros emitēto obligāciju atpirkšanu.

"Mēs stāstīsim investoriem par Latviju, reklamēsim to, pastāstīsim par iespējām, kas ir Latvijā. Eiroobligācijas, protams, var tikt emitētas kaut kad pēc tam pārskatāmā nākotnē. Tači tās [eiroobligācijas] nav saistītas ar dolāru obligāciju atpirkšanu," klāstīja Dzelme.

Ar obligāciju emisiju 500 miljonu ASV dolāru vērtībā un 5,25% likmi Latvija 2011. gadā atgriezās starptautiskajā finanšu tirgū pēc iepriekš piedzīvotās finanšu krīzes. Otrā parādzīmju emisija notika 2012.gadā par 1,25 miljardiem ASV dolāru ar fiksētu likmi 2,75%. Šīs obligācijas Latvija grasās izpirkt, bet tā vietā, saskaņā ar "Reuters" vēstīto, izlaist eiroobligācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti