Latvija kļūst par Eiropas stabilitātes mehānisma dalībvalsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien Latvija kļūst par Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) dalībvalsti un piedalīsies Eiropas valstu glābšanā, ja kāda no tām nonāks finanšu grūtībās. Tas Latvijai gan nozīmē arī to, ka jāiemaksā sava daļa kopējā kasē, par ko gan solīti tiek procentu maksājumi.

„Šodien, 13.martā, Latvija kļūst par Eiropas Stabilitātes mehānisma 18.dalībvalsti. Par ESM dalībvalsti kļūst katra eirozonas dalībvalsts un nu kārta ir pienākusi arī Latvijai,” tā par Latvijas pievienošanos Eiropas Stabilitātes mehānismam stāsta Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis,.

Būtībā tā ir sava veida apdrošināšana, kur katra valsts iemaksā līdzekļus,  lai krīzes gadījumā varētu tos aizņemties.

Vēl tikai pirms dažiem gadiem Eiropas valstis sniedza finansiālo atbalstu Latvijai, kad Latvija bija nonākusi smagā finanšu situācijā. Mehānisma būtība paredz sniegt atbalstu grūtības nonākušām valstīm, protams, uz zināmiem noteikumiem, ka valsts šo naudu varēs atgūt (..),” uzsver Jarockis.

Praksē Eiropas Stabilitātes mehānisms strādās kā Starptautiskais Valūtas fonds, tikai Eiropas mērogā. Latvijas dalība šajā mehānismā gan nozīmē arī izmaksas. Latvijai gan šīs izmaksas ir mazākas, iepriekš skaidrojot, kā šis mehānisms tiks finansēts, intervijā Latvijas Radio atzina Eiropas Stabilitātes mehānisma vadītājs Klauss Reglings.

ESM dalībvalstīm ir jāfinansē organizācijas kapitāls. Tas ir liels, jo mēs vēlamies nodrošināt patiešām spēcīgu atbalstu dalībvalstīm un būt uzticams aizsargmūris, kas pārliecinātu arī finanšu tirgus. Mūsu pamatkapitāls ir 700 miljardu eiro (..)” saka Reglings.

Lai gan mazāk nekā citām Eiropas valstīm, arī Latvijai būs jāiemaksā vairāki desmiti miljonu ik gadu.

Visas eirozonas dalībvalstis iemaksā attiecīgos līdzekļus atbilstoši IKP, iedzīvotāju skaitam un ekonomiskajiem parametriem (..) Pēc aprēķinātas formulas, tas būs 40-44 miljoni eiro ik gadu piecus gadus pēc kārtas. Mēs par to saņemsim dividendes,” skaidro Jarockis to, kā šī summa aplēsta.

Latvijas pārstāvis Eiropas Stabilitātes mehānisma  valdē būs finanšu ministrs Andris Vilks. Ministrs paziņojumā, pievienojoties Eiropas Stabilitātes mehānismam norāda - mēs esam to parādā mūsu Eiropas partneriem, kas piedāvāja mums un ar finanšu līdzekļiem palīdzēja pārvarēt krīzi. Ir tikai pašsaprotami, ka Latvija, piedaloties ESM mehānismā, piedāvās palīdzīgu roku citām valstīm, kas nokļūst finanšu grūtībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti