Panorāma

Jaunais sabiedriskais medijs - karsts kartupelis politiķiem?

Panorāma

Iejaukties televīzijas ikdienas darbā nedrīkst

Latvijā izveidota vēl viena datu maģistrāle

Latvijā izveido jaunu datu maģistrāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien tika atklāta vēl viena interneta ātrgaitas maģistrāle, ko sadarbībā ar uzņēmumu “Latvijas Dzelzceļš” no Valkas līdz Liepājai izveidojis interneta pakalpojumu sniedzējs “Telia Latvija”.

Kopējā datu pārraides jauda jaunajā maģistrālē būšot aptuveni 9,6 terabiti sekundē, un tā ir savienota ar Lietuvu un Igauniju. Tādējādi ir izveidots arī jauns piekļuves punkts „Telia Sonera” starptautiskajam tīklam, kas darbojas 60 valstīs. „Latvija ir ļoti izdevīgā vietā. Jūs esat pa vidu starp daudzām valstīm, un līdz ar jaunās infrastruktūras ieviešanu, ko mēs esam uzbūvējuši, Latvijai parādīsies daudz jaunu iespēju arī starptautiskajā datu pārraides tirgū,” saka „TeliaSonera International Carrier” prezidents Ēriks Halbergs.

Projekta ietvaros ievilkti divi optiskie kabeļi. Vienu izmantos „Telia Latvija”, un tas pilsētām no Valkas līdz Liepājai, kā arī aptuveni 50 mazākām apdzīvotām vietām, dos piekļuvi ātrgaitas internetam. Savukārt otrs kabelis nodots „Latvijas Dzelzceļa” valdījumā. LDz to varēs izmantot, koordinējot vilcienu satiksmi, piemēram, ar viedkamerām novērojot sliežu šķērsojumus. Tādējādi tiktu automātiski pamanīti cilvēki un automašīnas, kas bīstamā laikā atrosas uz sliedēm.

Kaut kabelis LDz pavērtu iespējas nopietni iesaistīties arī datu pārraides tirgū, šādu plānu uzņēmumam nav. „Katram jānodarbojas ar to biznesu, ko viņš prot. Ja mēs protam pārlikt kravas, vadīt vilcienus, tad mums ar to ir jānodarbojas. Ja mēs sāksim, mēģināsim konkurēt ar "Lattelecom" vai "Telia", tas ne pie kā laba nenovedīs,” saka „TeliaSonera International Carrier” prezidents Ēriks Halbergs.

Projekta izmaksas ir aptuveni 6,5 miljoni eiro. To esot segusi „Telia Latvija”. Savas investīcijas uzņēmums cer atpelnīt trīs līdz četru gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti