Dienas ziņas

Dubulto apsaimniekošanas maksu

Dienas ziņas

Bangu dīķis jāveido no jauna

Latvijā izkopj aitu šķirni ‘Ile de France’

Latvijā izkopj «Ile de France» aitu šķirni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vecpieblgas novada saimniecība SIA “Cimbuļi” ir vienīgā sertificētā 'Ile de France' aitu šķirnes saimniecība Latvijā. Tā ir viena no visplašāk audzētajām šķirnēm pasaulē. Saimniecības vadītājs Kristaps Driķis stāsta - tikai šobrīd Latvijā sāk izprast un novērtēt šīs īpašās aitu šķirnes priekšrocības.

Ar 'Ile de France' šķirnes aitu audzēšanu SIA “Cimbuļi” nodarbojas jau kādu laiku, 2015. gadā ievedot pirmās 'Ile de France' aitas no Francijas. Kad tika izveidots stabils ganāmpulks, uzsākta arī dzīvnieku eksportēšana uz citām saimniecībām ārpus Latvijas. SIA “Cimbuļi” vadītājs Kristaps Driķis stāsta - ja saimniecības no tuvējā reģiona meklē, kur iepirkt aitas, tad Francijas 'Ile de France' audzētāju asociācija rekomendē tieši “Cimbuļus”, jo viņi ir pārliecināti par šķirnes kvalitāti.

“Laukos jau lielas alternatīvas nav, ir gaļas liellopi, ko visi audzē, un aitas. Mūsu izvēle krita par labu aitām, jo gaļas liellopi, tas ir daudz bīstamāk, tieši šajā aspektā, bet aitas  - tā ir vienkāršāka darbošanās, bet tajā paša laikā mēs negribējām strādāt ar Latvijas tumšgalves aitu, jo gribējās kaut ko tādu, kas nav citiem, kas ir interesants arī citiem," saka SIA “Cimbuļi” īpašnieks Kristaps Driķis.

SIA “Cimbuļi” ir ļoti cieša sadarbība ar Francijas 'Ile de France' audzētāju asociāciju, kur šī šķirne tiek izkopta jau vairāk nekā simt gadus. Tā atšķiras no citām ar to, ka aitām ir nesezonālā meklēšanās - Latvijā jēri var būt tajā brīdī, kad nav citiem. Kristaps Driķis saka - Francijā aitkopji rūpīgi strādā, lai šķirnes ģenētika ik gadu uzlabotos. “Cimbuļos” ieved labākos dzīvniekus, lai paplašinātu savu ganāmpulku un piedāvātu arī citām saimniecībām jaunāko, kas ir šajā šķirnē.

“Kā paši franči viņu sauc, ja mašīnām ir ''Ferrari'', tad aitām tā ir 'Ile de France', jo, pirmkārt, viņa ir ļoti ātraudzīga; lielākais pluss, ko arī citi saimnieki novērtē, ir tas, ka ir tā nesezonālā meklēšanās, kas kļūst arvien svarīgāka. Gaļas kvalitāte ir ļoti augstvērtīga, jo viņa ātri izaug, viņa nav taukaina un ir ļoti atzīta. Mēs uzskatām, ka viņa Latvijas klimatā ir iedzīvojusies ļoti labi," norāda Driķis.

No "Cimbuļiem" Latvijā pārdotas mazāk kā desmit jaunaitas, savukārt uz tādām valstīm kā Baltkrievija, Lietuva un Igaunija eksportē vairāk nekā 200 aitas gadā. Aizvadītā gada nogalē uzsākta sadarbība arī ar Krievijas aitkopjiem, eksportējot uz Sanktpēterburgu pirmās 40 'Ile de France' aitas. Kristaps Driķis atzīst- daudz grūtāks darbs, nekā pabarot un izaudzēt aitas, ir pēc tam tās realizēt par adekvātu cenu. Nākotnes plānos ietilpst ievest jaunus dzīvniekus no Francijas ganāmpulka atjaunošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti