Latvijā ir otrā zemākā minimālā alga Eiropas Savienībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā ir otrā zemākā minimālā alga Eiropas Savienībā, liecina “Eurostat” publicētie dati.

Šobrīd turpinās politiskas diskusijas par minimālās algas celšanu un izskan iespēja nākotnē to celt līdz 500 eiro, atgādina Labklājības ministrijā.

Tāpat Eiropas Savienībā diskutē par Eiropas Komisijas minimālās algas iniciatīvu. Par konkrētu priekšlikumu norit diskusijas ar sociālajiem partneriem.

Kā skaidro Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktora vietniece Ilze Zvīdriņa, ideja ir padarīt minimālo algu noteikšanu vairāk uz pierādījumiem balstītu. Latvijā pēdējo reizi minimālā mēneša darba alga celta 2018. gadā un šogad saglabājas nemainīga – 430 eiro.

Ilze Zvīdriņa: Parasti Eiropas Savienībā minimālās algas tiek salīdzinātas kā attiecība no minimālās algas pret vidējo algu tautsaimniecībā
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

Ministrijas pārstāve Ilze Zvīdriņa skaidro, ka “parasti Eiropas Savienībā vairāk tās minimālās algas tiek salīdzinātas kā attiecība no minimālās algas pret vidējo algu tautsaimniecībā. Tā, lai būtu salīdzināms, jo, protams, tās minimālās algas lielā mērā ir atkarīgas arī no valsts ekonomiskā attīstības līmeņa.

Prasa laiku, līdz tās algas tuvinās algu līmenim Eiropas Savienībā, un, ja skatās to vidējās algas rādītāju, tad Latvijā tā attiecība ir virs 50%, kas ir, es teiktu, tāds kā vidējais Eiropas Savienības līmenis. Protams, tas otrs rādītājs, ja mēs salīdzinātu tīri – nominālā ziņā tās minimālās algas – protams, Latvijas minimālās algas līmenis ir starp zemākajiem, bet tas vairāk atspoguļo to, ja mēs skatītos arī iekšzemes kopproduktu pret iedzīvotājiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti