Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Leonīdu Salcēviču par vēlēšanu reultātiem Jēkabpilī

Lai izvairītos no bakteriālās iedegas, aicina iegādāties stādus ar augu pasēm

Latvija ir no bakteriālās iedegas brīva zona; profilaksei sāks pārbaudes komercdārzos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts augu aizsardzības dienests jūnija sākumā plāno sākt pārbaudes augļu koku slimības bakteriālās iedegas noteikšanai komercdārzos. Šī slimība var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Pašlaik Latvija ir no šīs slimības brīva zona, bet, lai no tās izvairītos, dienests aicina iegādāties stādus ar augu pasēm.

Bakteriālā iedega ir bīstama augu slimība. Ar to var inficēties ābeles, bumbieres, pīlādži, arī cidonijas un korintes.

Pirmo reizi bakteriālā iedega Latvijā tika konstatēta pirms 10 gadiem. Visbiežāk slimības izplatību veicina silts un mitrs laiks, to var pārnēsāt arī vējš un kukaiņi. Vienīgais veids, kā likvidēt slimības perēkli, ir izzāģēt un sadedzināt kokus.

Valsts augu aizsardzības dienesta Karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele stāsta, ka viena no raksturīgākajām bakteriālās iedegas pazīmēm “ir tā, ka lapas zaru galiņos paliek brūnas un veidojas izteikts āķis”.

“Ja redz šādas pazīmes, tad ir jāsāk uztraukties, un cilvēkiem būtu jāvēršas pie Valsts augu aizsardzības dienesta inspektoriem,” stāsta Šķupele.

Inspektori atbrauks un pārbaudīs, turklāt par šo pakalpojumu nebūs jāmaksā.

“Šo slimību noteikt var tikai laboratoriski. Ļoti līdzīgas pazīmes ir dažādām citām slimībām,”  skaidro Šķupele.

Pērn Latvijā tikuši paņemti aptuveni 200 paraugi. Par laimi, neviens saslimšanas gadījums ar bakteriālo iedegu netika konstatēts.

Tādējādi šobrīd Latvija ir brīva zona no šīs slimības, kas ir liels ieguvums stādu audzētājiem un augļkopjiem konkurences cīņā ar citām valstīm.

Latvijas Sādu audzētāju biedrībā skaidro - vienā mirklī no citām valstīm slimību atkal var ienest Latvijā, tādēļ ,iegādājoties stādus, jāpieprasa augu pase.

“Nav augu pases, risks ir ļoti augsts. Īpaši pievērsiet uzmanību ievestajiem augiem, jo pēdējā laikā ar to sāk nodarboties neprofesionāļi, arī pārtikas lielveikalos parādās augļu koki,” brīdina Stādu audzētāju biedrības vadītājs Andrejs Vītoliņš.

 “Tikko ar šo nodarbojas neprofesionāļi, arī kļūdu procents ir augstāks, tāpēc izvēlieties mūsu pašu audzētavu preci. Paskatieties, vai augam ir augu pase, un tālāk jau, visticamākais, ka šis augs jūs priecēs gadu gadiem,” saka Vītoliņš.

Pirms diviem gadiem bakteriālā iedega tika konstatēta stādos, kas tika tirgoti veikalos „Rimi”. Lai gan šobrīd Latvija ir brīva no bakteriālās iedegas, arī šogad Valsts augu aizsardzības dienests visā valsts teritorijā veiks pārbaudes, lai slimības uzliesmojuma gadījumā ar to ātri varētu tikt galā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti