Dienas notikumu apskats

Saūda Arābija un tās sabiedrotie par 48 stundām ir pagarinājuši prasību izpildi Katarai

Dienas notikumu apskats

Merkele aicina valstu līderus pārvarēt domstarpības un saliedēties kopīgiem mērķiem

Latvija gatavojas tiesāties ar EK par krabju zvejniekiem nodarītajiem zaudējumiem

Latvija grasās tiesāties ar EK par krabju zvejniekiem nodarītajiem zaudējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saistībā krabju zvejas kuģi „Senators”, kas jau kopš šā gada janvāra arestēts Norvēģijā, Latvijas valdība plāno vērsties tiesā pret Eiropas Komisiju (EK). Otrdien, 4.jūlijā, notikušās valdības sēdes slēgtajā daļā Tieslietu ministrijai (TM) dots uzdevums izstrādāt precīzus uzstādījumus prasībai pret EK.

Kopš kuģa „Senators” aresta Latvijas uzņēmējiem piederošie krabju zvejas kuģi ir pārtraukuši sniega krabju zvejošanu Svalbāras ūdeņos un cieš lielus zaudējumus.

Latvijas valdība uzskata, ka atbildība par šo situāciju ir jāuzņemas EK, un plāno vērsties pret to ES tiesā. To otrdien paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība). “

TM līdz septembrim ir jāizvērtē priekšlikums un jālemj, kā to darīt – vai vērsties pret Eiropas Komisiju Eiropas Savienības tiesā, ņemot vērā, ka zveja bija legāla atbilstoši ES lēmumiem,” norādīja premjers.

Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits pēc valdības sēdes slēgtās daļas, kur tika spriests par turpmāko rīcību arestētā kuģa lietā, pauda: “Man grūti pateikt, vai tā ir nespēja, nemācēšana vai savādāk, taču ES šo laiku ir iztērējusi pilnīgi nelietderīgi un esam tur kur bijām, ja ne vēl sliktākā situācijā,” sacīja Šmits.

Pēc Šmita teiktā, Latvijas uzņēmējiem šī situācija rada desmitos miljonu eiro lēšamus zaudējumus.

“Ja mēs skaitām visas investīcijas, tad tie vismaz ir 30 miljoni eiro zaudējumos, savukārt neiegūtā peļņa starp 25 un 60 miljoniem eiro,” norāda Šmits.

Jau ziņots, ka Norvēģijas varas iestādes janvāra sākumā arestēja Latvijas zvejas kuģi, kas saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģijas puse uzskata, ka zveja bijusi nelikumīga, tikmēr Latvijas puse atsaucas uz pērn decembrī panākto starptautisko vienošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti