Latvija gaida oficiālu Lietuvas pozīciju par Visaginu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lietuvas sociāldemokrātu līdera un pretendenta uz premjera amatu Aļģirda Butkeviča paziņotais, ka Visaginas AES netiks celta, jo to nevēlas Lietuvas iedzīvotāji, plašu rezonansi nav raisījis. Lietuva gaida Konstitucionālās tiesas atzinumu par Seima vēlēšanu likumību.

Lietuvas sociāldemokrātu līdera un pretendenta uz premjerministra amatu Aļģirda Butkeviča vakar paziņotais, ka Visaginas atomelektrostacija netiks celta, jo to nevēlas Lietuvas iedzīvotāji, plašu rezonansi kaimiņvalstī nav izraisījis. Lietuva līdz sestdienas pievakarei gaida Konstitucionālās tiesas atzinumu par Seima vēlēšanu likumību, un arī Latvijas amatpersonas vēlas vispirms sagaidīt kaimiņvalsts jauno valdību un tās oficiālu pozīciju par Visaginu.

 

Potenciālais Lietuvas premjera amata kandidāts Aļģirds Butkevičs ceturtdien paziņoja, ka respektēs konsultatīvajā referendumā tautas pausto noraidījumu Visaginas atomelektrostacijas projektam. Viņš arī solīja, ka šī nostāja drīzumā parlamentā tiks nostiprināta ar likumdošanas aktu. Vēl pirms vēlēšanām Butkeviča vadītā Sociāldemokrātu partija atklāti apgalvoja, ka neatbalstīs Visaginas projektu. Tagad partijas līderis klāsta, ka ar jaunas atomelektrostacijas būvēšanu būtu jānogaida, jo pasaulē parādoties jaunās paaudzes kodolreaktori, ko varētu iebūvēt esošajās elektrostacijās, piemēram, Elektrēnos. Jaunais Butkeviča paziņojums Lietuvā nevienu nav pārsteidzis, un arī prese tam nav pievērsusi lielu uzmanību, stāsta Lietuvas Radio korespondents Latvijā Arūns Vaikutis.

Vēl pirms šī Butkeviča paziņojuma piesardzīgs komentāros par Visaginas atomelektrostacijas nākotni šonedēļ bija arī Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Latvijas nostāja par Visaginas atomelektrostaciju šobrīd nav mainījusies: mūsu valsts projektā gatava iesaistīties, ja tas būs ekonomiski un saimnieciski pamatots, stāsta ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Šonedēļ arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītē Igaunijā ar ziemeļu kaimiņvalsts premjeru Andrusu Ansipu pārrunāja enerģētikas aktualitātes Baltijā un vienojās, ka galvenajam vadmotīvam, atbalstot kādu projektu, jābūt energoresursu cenai un tās izdevīgumam patērētājam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti