Dienas ziņas

Samanta Tīna šodien startē Eirovīzijas pusfinālā

Dienas ziņas

Prasīs valsts līdzfinansējumu minimālā ienākuma nodrošināšanai

Latvijā bezdarba līmenis saglabājas stabils

Latvijā faktiskais bezdarba līmenis aprīlī – 8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis aprīlī bija 8%, kas salīdzinājumā ar martu ir par 0,1 procentpunktu mazāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma dati. Eksperti prognozē, ka, samazinoties Covid-19 ierobežojumiem, gada beigās bezdarba līmenis varētu pietuvoties 7% atzīmei. 

Sieviešu bezdarba līmenis aprīlī saglabājies 7,5%, bet vīriešu samazinājies par 0,1 procentpunktu līdz 8,5%.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,9%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā martā. Salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, vērojams bezdarba līmeņa samazinājums – 0,5 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 0,1 procentpunkts reģistrētā bezdarba līmenim.

2021. gada aprīlī Latvijā bija 73,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par tūkstoti mazāk nekā martā un par 9,4 tūkstošiem mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, kad jau mēnesi bija izsludināta pirmā ārkārtējā situācija valstī. Kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020. gada novembrī, kad vairāki klātienes pakalpojumi tika ierobežoti, bezdarbnieku skaits ir samazinājies par diviem tūkstošiem.

Avots: Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati

Bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš skaidroja: “Ja mēs skatāmies aprīli, maiju, tā dinamika jau ir pozitīva. Tas ir diezgan normāls, sezonāls kritums bezdarbā, ko mēs esam katru gadu redzēt pieraduši. Gan sāk darboties būvniecība, gan pakalpojumu nozares – āra terases atveras, arī lauksaimniecībā.”

“Sāksies [skolēnu] brīvlaiks un faktiski varēs arī pakalpojumu nozares atvērt, tad es domāju, ka tā situācija atkal mainīsies. Dod tādu pozitīvu sajūtu, ka,

visticamāk, gada otrajā pusē mēs jau pietuvosimies 7% bezdarba,” norādīja ekonomists.

Samazinoties ierobežojumiem, cilvēkiem ir lielākas iespējas atrast darbu. Un ekonomiski aktīvā dzīvē sāk atgriezties arī tie, kas ilgāku vai īsāku laiku saņēmuši valsts atbalstu – dīkstāves pabalstus vai subsīdijas.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča atzīmēja: “Dīkstāves pieteikumi, viņi dzīvo līdzi ierobežojumiem, kas uzņēmējiem ir noteikti. Ja vislielākais pieteikumu pīķis bija par februāri un martu, tad šobrīd jau par aprīli iesniegumu skaits ir nedaudz samazinājies. Un tagad, maijā, īpaši runājot par darba devējiem tā tendence ir lejupejoša.”

Kopumā vēl martā dīkstāves pabalstu un subsīdijas saņēmuši gandrīz 65 000 cilvēku, bet šiem atbalstiem par aprīli pieteikti 40 000 cilvēku. 

“Mēs redzam, ka arī izmaksas būs mazākas, jo, kā jau teicu, piemēram, mazumtirdzniecība nevarēja strādāt līdz 7. aprīlim,” sacīja VID pārstāve. Tādējādi daļa cilvēku saņems samaksu par aprīļa pirmo nedēļu, bet par atlikušo mēnesi vairs ne. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti