Latvija «Doing Business» topā kāpj par vienu pozīciju līdz 23.vietai; pirmā Singapūra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskajā uzņēmējdarbībai labvēlīgu valstu reitingā Latvija pakāpusies par vienu vietu un ieņem 23.pozīciju, bet pirmo vietu saglabājusi Singapūra, liecina Pasaules Bankas jaunākais pētījums „Doing Business 2015”, kas balstīts uz šī gada jūnija datiem.

 

Otrajā vietā ir Jaunzēlande, trešajā – Honkonga, ceturtajā vietā ir Dānija, piektajā – Dienvidkoreja, sestajā – Norvēģija, septītajā vietā ir ASV, astotajā – Lielbritānija,  devītajā – Somija, bet desmitajā – Austrālija.

Lietuva ir 24.vietā (iepriekšējā novērtējumā - 17.vieta), bet Igaunija – 17.vietā ( iepriekšējā vērtējumā – 22.vieta).

Kopumā pētījumā novērtēta uzņēmējdarbības vide 189 valstīs, un pēdējā vietā ierindojusies Eritreja.

Šovasar Ekonomikas ministrija „Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2014.-2015.gadam" prognozēja, ka nākamajā reitingā Latvija varētu uzlabot rādītāju par desmit pozīcijām, sasniedzot 14.vietu, ziņoja aģentūra LETA.

EM uzsvēra, ka Latvijas pozīciju "Doing Business 2015" reitingā varētu ietekmēt vairāki 2013.gadā īstenotie pasākumi -2013.gadā pieņemtie grozījumi Komerclikumā, kas paredz visiem mikrouzņēmuma dalībniekiem, dibinot uzņēmumu, vienlaikus apliecināt savus parakstus pie Uzņēmumu reģistra valsts notāra. Savukārt investoru aizsardzībā 2013.gadā pieņemtie grozījumi Komerclikumā paredz nodrošināt iespēju ieinteresētajām personām savlaicīgi iepazīties ar potenciālajām izmaiņām komersanta reģistrācijas lietā, tādējādi dodot iespēju ātri reaģēt uz iespējamiem personas tiesību un likumisko interešu aizskārumiem.

"Doing Business" pētījumā uzņēmējdarbības vide tiek vērtēta desmit aspektos - kredītu reģistrs, pārrobežu tirdzniecība, līgumsaistību izpilde, nekustamā īpašuma reģistrācija, uzņēmējdarbības izbeigšana, nodokļu maksāšana, uzņēmējdarbības uzsākšana, investoru tiesību aizsardzība, būvniecības atļaujas un pieslēgums elektroenerģijai.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone Latvijas 23.vietu šajā reitingā vērtē kā nozīmīgu panākumu „salīdzinoši nelielai un vairāku lielu ekonomisko spēku krustcelēs esošai valstij”, teikts konfederācijas paziņojumā medijiem.

“Jāatceras, ka ikviens reitings ir sava veida sacensība – arī ilggadējs čempions tajā var pēkšņi nokļūt zemākā pozīcijā, ja cits sportists neatlaidīgu treniņu vai jaunas tehnikas rezultātā savu sniegumu būtiski uzlabo,” paralēles ar sportu velk Meņģelsone, vienlaikus uzsverot, ka reitingam nav tikai “sportiska” nozīme. “Doing Business” rādītāji ir viens no svarīgākajiem instrumentiem gadījumos, kad investori izvērtē, kurā valstī ieguldīt līdzekļus, veidot jaunas ražotnes, uzņēmumus, darbavietas.

„Analizējot Latvijas rādītājus šajā gadā, redzams, ka salīdzinājumā ar citām valstīm esam panākuši būtisku uzlabojumu nodokļu nomaksas procesos, jūtami samazinot nodokļu nomaksai nepieciešamo laiku. Tas vērtējams pozitīvi un saskan ar šoruden LDDK, uzņēmēju un valsts institūciju diskutēto – ka nodokļu sistēma Latvijā jāpadara iespējami vienkāršāka un saprotamāka,” norāda LDDK.

Salīdzinājumā ar citām valstīm, pat neko būtiski nemainot un neuzlabojot Latvijas regulējumā, uzlabojusies Latvijas pozīcija investoru aizsardzības jomā (šis rādītājs gada laikā pakāpies no 68. līdz 49.vietai), taču tas nozīmē, ka citās reitingā analizētās valstīs situācija šī gada laikā konkrētajā jomā pasliktinājusies un investori tajās kļuvuši mazāk aizsargāti. Līdzīga situācija vērojama arī maksātnespējas procesu jomā, kur Latvijas pozīcija nedaudz uzlabojusies, taču nevar teikt, ka šeit varam lepoties ar saviem sasniegumiem.

Vienlaikus gada laikā, nepasliktinoties regulējumam, par 12 vietām pasliktinājusies Latvijas pozīcija pārrobežu tirdzniecības jomā, ko, iespējams, daļēji ietekmē ģeopolitiskā situācija, tomēr ilgtermiņā jādomā par risinājumiem, kas palīdzētu šo rādītāju uzlabot. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti