Latvija «Doing Business» reitingā saglabā 19. vietu pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvija Pasaules Bankas veidotajā "Doing Business" reitingā 190 valstu konkurencē saglabājusi 19. vietu, liecina ceturtdien, 24. oktobrī, publiskotais Pasaules Bankas pētījums.

No Baltijas valstīm labāko sniegumu uzrādījusi Lietuva – tā reitingā pakāpusies no 14. vietas pērn uz 11. vietu šogad. Igaunija gada laikā reitingā noslīdējusi no 16. vietas uz 18. vietu.

Pirmajā vietā reitingā ir Jaunzēlande, kam seko Singapūra, Honkonga, Dānija, Dienvidkoreja, ASV, Gruzija, Lielbritānija, Norvēģija un Zviedrija.

Ekonomikas ministrija (EM) informēja, ka šā gada novērtējumā Latvijai izdevies uzlabot vērtējumu pozīcijā "Investoru (mazākuma) tiesību aizsardzība", kur no 51. vietas pērn Latvija pakāpusies uz 45. vietu šogad, kā arī pozīcijā "Līgumsaistību izpilde", kur no 20. vietas pērn Latvija šogad ir pakāpusies uz 15. vietu.

Latvijā "Doing Business" reitings tiek izmantots kā reformu novērtēšanas rīks, kas ļauj iezīmēt prasības, kurās administratīvais slogs ir pārāk liels, proti, ļauj salīdzināt administratīvo procedūru skaitu un ilgumu to izpildei un saistītās izmaksas, kā arī novērtēt uzņēmējdarbības vidi kopumā, piebilda EM.

KONTEKSTS:

Pasaules Bankas "Doing Business" reitings kvantitatīvi mēra un salīdzina 190 pasaules valstu regulējošos nosacījumus un procedūras, kas attiecas uz vidējo un mazo uzņēmumu dzīves cikla posmiem, izmatojot standartizētus scenārijus. Reitingā tiek vērtētas formālās procedūras, kas veicina vai ierobežo uzņēmējdarbības aktivitāti lielākajā pilsētā – valsts uzņēmējdarbības centrā. "Doing Business" paļaujas uz respondentu viedokļiem. Latvijā tie ir kopumā 45 respondenti no nevalstiskā un valsts sektora. 

Latvijai «Doing Business» reitingā 19. vieta bija arī 2018. un 2017. gadā. Vēl gadu iepriekš, 2016. gadā, Latvija šajā reitingā ieņēma 14. vietu.

Respondentu viedokļa apzināšana, pēc kuras tiks sagatavots nākamā gada "Doing Business" reitings, sāksies 2020. gada februārī. Tā ietvaros tiks vērtētas reformas, kas norisinājušās un stājušās spēkā no 2019. gada 2. maija līdz 2020. gada 1. maijam, norādīja EM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti