Dienas ziņas

Lāčplēša dienā būs parāde un tautas gājiens

Dienas ziņas

"Ragāres" – gada bioloģiskā lauku saimniecība

Latvijā audzētas zemenes – novembrī

Latvijā audzētas zemenes pieejamas arī novembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Ar katru pieļauto kļūdu un katru izdošanos tuvojamies mērķim – Latvijā audzētu svaigu zemeņu ražu iegūt uz Ziemassvētkiem,” – tā saka zemeņu audzētājs Ilmārs Gulbis no Kuldīgas novada Laidu pagasta. Pēc vairāku gadu eksperimentiem panākts, ka nu jau novembrī svaigas zemenes ir realitāte, nevis tikai sapnis.

Ieejot siltumnīcā, pārņem vasaras un svaigu zemeņu smarža. Tās ir gan pilnos ziedos, gan jau sarkanas. Labs sabiedrotais saimniekam Ilmāram Gulbim šobrīd ir laikapstākļi, temperatūra turas virs nulles, tas joprojām ļauj siltumnīcu neapkurināt.

Uzņēmums "Migl dārzi" Laidu pagasta "Ozoliņos" ir viena no lielākajām zemeņu audzētavām Latvijā. Ar šo rūpalu te nodarbojas nepilnus 20 gadus. Ogas tiek audzētas gan uz lauka, gan substrātos siltumnīcās.

Pirms četriem gadiem saimnieki pieņēmuši jaunu izaicinājumu – eksperimentēt ar šķirnēm, lai svaigu zemeņu raža būtu pat uz Ziemassvētkiem.

Šis mērķis ir pavisam tuvu.

"Pagaidām izskatās ļoti labi, saprotu, ka līdz novembra vidum izdosies to ogu noturēt bez papildu gaismošanas, pēc tam ir vajadzīga gaismošana; nākamgad būs saules paneļi, tad vilksim līdz beigām," teica uzņēmuma "Migl dārzi" īpašnieks.

Saimnieks neslēpj, ka viena kļūda mēslošanā, augsnes sastrādāšanā, mitrumā, temperatūrā var būt liktenīga, un tad raža aiziet zudumā. Tā gadījies arī viņam.

Lai atrastu labākās šķirnes, kas Latvijas apstākļos spēj ražot arī vēlā rudenī, zemeņu audzētājs sadarbojas ar Dobeles dārzkopības institūta pētniekiem.

Katras šķirnes iepazīšanai vajadzīgi vismaz divi gadi. Arī šo ogu ražu viņš vēl sauc par pamatskolu.

"Šī ir pirmo gadu. Ir tā, ka mums tās zināšanas ir pietiekamas, lai nepieļautu muļķības, bet tikai nākamgad zināsim, vai ir viss kārtībā," klāsta saimnieks. Šķirnes nosaukumu gan Gulbis vēl patur noslēpumā.

Šobrīd saimniecībā ir trīs siltumnīcas, bet ceturtā ir būvēšanas stadijā. Bez zemeņu un to stādu audzēšanas te vēl nodarbojas ar zivsaimniecību un ir izveidoti augļudārzi.

"Pagaidām to, ko nopelnām, ieguldām, lai būtu rīt, lai būtu mūsu bērniem, veidotos dinastija, dzimta; visi grib šodien, tā nesanāk. Nekur lielās saimniecībās attīstītajās valstīs neaudzē vienā paaudzē, bet vairākās, lai uzņēmums būtu stabils un liels," spriež saimnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti