Stāsti

LU Dabaszinātņu centrā šodien Eiropas Kosmosa aģentūras informācijas diena

Stāsti

Sākas Barikāžu atcerei veltīti pasākumi

Latvijā atsāks audzēt tradicionālo šķirņu kaņepes, lauka pupas un soju

Latvijā atsāks audzēt tradicionālo šķirņu kaņepes, lauka pupas un soju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pieaug lauksaimnieku interese par vietējo kaņepju, lauka pupu un sojas šķirņu audzēšanu. Tāpēc plānots šogad papildināt attiecīgo šķirņu sarakstu. Tādējādi zemnieki jau gaidāmajā sezonā varēs sēt šo kultūru vietējās šķirnes, kuras Latvijā augušas arī vēsturiski, bet pieejamas tikai dažām saimniecībām.

Kaņepju audzētāju asociācija ar vietējās šķirnes nonākšanu apritē cer tādējādi krietni mazināt izmaksas par sēklu materiālu. Savukārt pētnieki vietējās šķirnes sauc par neaizstājamu augu ģenētisko resursu.

Pētnieki uziet vietējās kaņepes

Tendence saglabāt tradicionālas augu šķirnes lauksaimniecībā aktualizējusies pēdējos gados. No vienas puses, pirktspēja pārtikas industrijā pieprasa pēc iespējas ražīgākas kultūras, turpretī arvien attīstās arī pieprasījums pēc nišas produktiem ar augstu pievienoto vērtību. To nereti nodrošina tieši tradicionālas kultūraugu šķirnes, nevis industriālās, skaidro Lauksaimniecības universitātes Agroresursu un ekonomikas institūta pētniece Arta Kronberga.

Tādēļ pētnieki un arī lauksaimnieki šogad cer papildināt apritē esošo šķirņu sarakstu ar tradicionālām kaņepju, pupu un sojas pupu šķirnēm.

"Diemžēl intensīvās selekcijas rezultātā daudzas vietējās šķirnes ir pazaudētas, bet Latvijā vēl ir iespēja šīs šķirnes atrast. Un mēs, strādājot pētniecībā, esam jau arī konstatējuši konkrētu kultūru vietējās šķirnes. Piemēram, vietējās kaņepes.

Mēs konstatējām, ka Latvijā ir pat vairākas vietējās šķirnes, proti, vairākās izcelsmes vietās valstī tās audzētas no Latvijas pirmās neatkarības laikiem.

Tās šķirnes ir augušas apmēram 70-80 gadus vienā vietā. Līdz ar to tās šķirnes noteikti atbilst vietējo statusam," stāsta Kronberga.

Zemnieks cer ietaupīt līdzekļus

Kaņepju audzētājs Arnis Blūdžs no Jelgavas novada šo kultūru audzē jau septiņus gadus tieši tekstila šķiedras iegūšanai. Zemnieks vērtē, ka gan viņam, gan citiem industrijas pārstāvjiem būs interese par vietējās kaņepes šķirnes sēklas materiālu tieši ekonomisku apsvērumu dēļ. Patlaban, iepērkot ārzemju šķirnes, tiekot tērēti lieli līdzekļi.

"Sākumā, kad kaņepju audzēšana Latvijā attīstījās, tad ilūzijas par pieprasījumu pārstrādē nomāca sēklu izmaksas. Cilvēki iesēja un īsti nebija, kur izaudzēto likt, bet izmaksas par audzēšanu bija milzīgas. Kilograms kaņepju sēklu maksāja līdz astoņiem eiro un uz hektāru jāiesēj ap 40 kilogramu, tad faktiski, novācot ražu, nevarēja atgūt ieguldīto naudu.

"Šobrīd mēs saimniecībā audzējam no ārzemju sēklām - franču šķirnes kaņepes, jo vietējo apritē patlaban nav iespējas dabūt, bet interese mums ir," atzina zemnieks.

Gatavi pārstrādāt vairāk kaņepju

Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis arī apstiprina, ka nozare kopumā tieši pērn ir attīstījusies, un parādījušies vairāk kaņepju iepircēju pārtikas produktu ražošanai. Asociācijā pašlaik ir ap 40 biedru, taču arvien vairāk par šo lauksaimniecības veidu interesējas arī jauni zemnieki.

"Ņemot vērā, ka tagad ir vairāk parādījušies pārstrādātāji, kas gatavi iepirkt no lauksaimniekiem izaudzēto, tad arī asociācija veicinās audzētāju piesaisti, jo būs kur nodot kaņepju graudus pārtikas pārstrādei. Šķiedras kaņepei pārstrāde gan vēl ir bērna autiņos un vēl nav pietiekami attīstījusies.

Vietējā kaņepes šķirne ir piemērotāka Latvijas apstākļiem un ļauj iegūt lielāku eļļas procentuālo iznākumu nekā no ārvalstu šķirnēm," saka Vilnītis.

Eiropas Komisijas direktīva ļauj valstīm papildināt esošo tradicionālo laukaugu šķirņu sarakstus. Zemkopības ministrijas virzītie Ministru kabineta noteikumu grozījumi, kas sarakstu papildinātu ar tradicionālām kaņepju, lauka pupu un sojas pupu šķirnēm, iespējam, ļaus zemniekiem tās audzēt jau šajā sezonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti