Ārpus Rīgas

Liepājas vēsturisko ēku saglabāšanas atbalstam šogad pieteikušies 33 pretendenti

Ārpus Rīgas

Dienvidkurzemē sākušies vērienīgi grants ceļu remontdarbi

LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis par piena cenām Latvijā

Latvijā atkal sarūk piena iepirkuma cena; iemesli – neskaidri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā atkal ir vērojams piena iepirkuma cenu kritums. Par pienu ražotāji Latvijā saņem cenu, kas ir zemāka par vidējo piena iepirkuma cenu Eiropas Savienībā (ES). To Latvijas Radio atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vadītājs Mārtiņš Cimermanis.

Pēc LLKC vadītāja teiktā, vēl šā gada sākumā Latvijas un visu Baltijas valstu piena ražotājiem par pienu maksāts aptuveni tikpat, cik vidēji ES. Gada sākumā vēl bija cerības, ka Baltija "izrāpusies  no pēdējā trijnieka" piena iepirkuma cenu ziņā.

Taču "atkal ir ieslēgušās tradicionālās šūpoles" piena tirgū, un piena iepirkuma cena atkal piedzīvo lejupslīdi, teica Cimermanis, norādot, ka zemnieki atkal ir saņēmuši paziņojumus no piena pārstrādes uzņēmumiem par piena cenas samazināšanu.

LLKC vadītājs norādīja: ES vidējā piena iepirkuma cena ir 33,5-35,5 eiro centi par litru piena, bet Latvijā iepirkuma cena noslīdējusi zem 30 eiro centiem par litru piena. Latvijas piena ražotājiem par pienu pašlaik tiek maksāti vidēji 29,5 eiro centi par litru.

"Tā nav katastrofāla cena, bet, ja mēs esam ES zemnieki un konkurējam vienā tirgū, tad cenai vajadzētu būt ap 32 centiem [par litru piena]," teica Cimermanis un atzina, ka piena iepirkuma cenu lejupslīde ir satraucoša un tam īsti nav skaidrojuma.

LLKC vadītājs norādīja, ka pasaulē ir vērojams piena pulvera cenu kritums, taču šo produktu ražo daži uzņēmumi. Tikmēr sviestam cenas pasaulē ir labas. "Tas ir neizskaidrojami, kāpēc cenu samazina," atzina Cimermanis.

Jau ziņots, ka visā Eiropas Savienībā pērn vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājās par 39%, nenosedzot ražošanas izmaksas. Pērn vasarā lēsts, ka piena iepirkuma cena sasniedza zemāko līmeni kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā. 

Jūnijā pasaules biržās sāka pieaugt sviesta, sūkalu pulvera un citu industriālo piena produktu cenas, kas liecināja par ilgi gaidīto sektora atkopšanos pēc teju divus gadus ilgušās krīzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti