Latvijā atkal novērota negatīva elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā atkal novērota negatīva vairumtirdzniecības elektroenerģijas cena. Par to Rus.lsm.lv pārliecinājās reģionālajā enerģētikas biržā "Nord Pool". Vienlaikus elektrības gala patērētājs Latvijā izjuta nelielas izmaiņas.

Pirmdien, 5. aprīlī, no plkst. 1:00 līdz plkst. 6:00 pēc Latvijas laika elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas bija negatīvas, liecina" Nord Pool" dati. Vairāk cena pazeminājās laikā no plkst. 4 līdz plkst. 5 un veidoja mīnus 48 eiro centus par megavatstundu (MWh).

Iemesls vairumtirdzniecības cenas noslīdēšanai zem nulles atzīmei ir masveida elektroenerģijas pārprodukcija Skandināvijas valstī, kas iekļaujas tajā pašā reģionālajā tirgū, kurā Baltijas valstis.

No vienas puses, Lieldienu brīvdienās vienmēr tiek novērots krass elektroenerģijas patēriņa kritums rūpniecības un tirdzniecības objektos. Koronavīrusa epidēmijas izraisīto ierobežojumu dēļ arī atpūtas industrija elektroenerģiju patērē ievērojami mazāk. Tāpat samazinājās mājsaimniecību pieprasījums pēc elektrības: darbs attālināti mazina elektromobiļu izmantošanu, bet salīdzinoši siltais laiks mazina apkures sistēmu slodzi.

No otras puses, visā reģionā valdošais spēcīgais vējš nozīmē to, ka vēja turbīnās pieaug elektroenerģijas izlaide.

"Jūs nevarat kontrolēt vēju – ja tas pūš, tad tas pūš, un spēj izraisīt piedāvājuma pārsniegumu pār pieprasījumu,"

"Sveriges Radio" citē zviedru enerģētikas uzņēmuma "Tibber" vadītāju Edgeiru Vordalu Aksnesu. 

Negatīvās vairumtirdzniecības cenas ietekme uz Latvijas mājsaimniecībām gan ir samērā neliela. Gala tarifā elektroenerģijas tirgus cena un uzcenojums veido mazāk nekā trešdaļu. Pārējo daļu veido sadales un pieslēguma maksājumi, obligātā iepirkuma komponente un pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Tādējādi vienas kilovatstundas elektroenerģijas "piegādes" izmaksas caur AS "Sadales tīklu" ir 4,9 eiro centi (ar PVN) par kilovatstundu (KWh), ja ir regulārs pieslēgums.

Patērētājs var uzstādīt tā saukto viedo skaitītāju un maksāt par stundām. Šajā gadījumā piegādes tarifs ir 3,2 eiro centi par KWh (ar PVN) nakts stundās un brīvdienās, bet 6,2 eiro centi par KWh – pārējā laikā.

Tieši šāda skaitītāja (un attiecīga līguma noslēgšana ar elektrības tirgotāju) esamība ļauj izmantot cenu svārstības "Nordpool". Tradicionāli cenas ievērojami samazinās brīvdienās un nakts laikā. Vienlaikus elektroenerģijas patēriņa "pīķa" laikā cena var būt ievērojami lielāka par vidējo, ko tirgotāji piedāvā saskaņā ar "izlīdzinātiem" līgumiem.

Esošās tarifu struktūras dēļ elektroenerģija Latvijā gala patērētājiem – gan rūpniecības, gan mājsaimniecības - izrādās salīdzinoši dārga visā Eiropas Savienībā.

KONTEKSTS:

Pirmoreiz vēsturē Latvijā negatīva vairumtirdzniecības elektroenerģijas cena novērota 2020. gada 6.jūlijā. Tad laikā no plkst.5 līdz 6 rītā elektroenerģijas cena "Nord Pool" biržā Latvijas cenu zonā bija mīnus 9 eiro centi par megavatstundu (MWh). Tas nozīmē, ka pat šajā stundā patērēto elektrību ražotājam bija pat jāpiemaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti