Latvija atbalsta Visaginas atomelektrostacijas projektu, taču gaida Lietuvas lēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija atbalsta Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu, taču gaida Lietuvas lēmumu, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par Enerģētikas attīstības pamatnostādnēs 2007.-2016.gadam noteikto uzdevumu izpildi.

EM norāda, ka Latvijas pozīcija attiecībā uz Visaginas AES attīstības iespējām nav mainījusies - Latvija kopumā atbalsta Visaginas AES projekta realizāciju, ja tas izrādītos tehniski un ekonomiski pamatots, kā arī nodrošinās drošības prasību izpildi.

Tajā pašā laikā EM norāda, ka patlaban Lietuvas Enerģētikas ministrija pārskata 2012.gadā apstiprināto Lietuvas enerģētikas stratēģiju, kurā vairāk uzmanības tiek pievērsts dažādu enerģētikas attīstības scenāriju analīzei.

Lietuva arī apskata alternatīvus variantus Visaginas AES projektam, piemēram, kā apgādāt Lietuvu ar elektroenerģiju, neizmantojot kodolenerģiju, bet citus resursus.

"Dažādi scenāriji tiks izvērtēti un salīdzināti, ņemot vērā gan ekonomisko izdevīgumu, gan energoapgādes drošību ilgtermiņā. Līdz ar to Latvija un Igaunija kā Visaginas AES projekta partneres gaida Lietuvas puses lēmumu par Visaginas AES nepieciešamību Lietuvas tautsaimniecībai," atzīst EM.

Kā ziņots, Latvijas un Igaunijas premjerministri Laimdota Straujuma (V) un Tāvi Reivass šogad pēc Baltijas Ministru padomes neformālās sesijas Viļņā uzsvēra, ka abu valstu dalība Visaginas AES projektā būs atkarīga no tā ekonomiskās efektivitātes. Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs kolēģus iepazīstināja ar savas valsts piedāvājumiem un provizoriskajiem vērtējumiem un piebilda, ka sadarbība ar stratēģisko investoru - Japānas kompāniju "Hitachi" - turpināsies.

Februārī, apmeklējot Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli, Lietuvas premjers medijiem atklāja, ka atsākušās sarunas ar Igauniju par Visaginas AES projektu. Viņš pastāstīja, ka abu valstu eksperti diskutē par to, kura valsts uzņemsies kodolrisku, ja šāds objekts tiks būvēts, proti, tiek apspriests, vai šī nasta gulsies uz vienas valsts pleciem vai to dalīs visas trīs valstis.

Stratēģiskā investora - Japānas enerģētikas koncerna "Hitachi" - pārstāvji izteikušies, ka projektā vajadzētu piedalīties visām trijām Baltijas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti