Latviešu uzņēmēji Eiropā pirmo reizi veido savstarpējās sadarbības tīklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pretēji stereotipam par “viensētnieku domāšanu”, latvieši ārzemēs ļoti vēlas sadarboties un atbalstīt viens otru – tāds patīkams secinājums radās pēc pirmā Eiropas latviešu uzņēmēju tīklošanās pasākuma vakar, 21. janvārī. Tajā virtuāli iepazinās un sadarbības plānus ieskicēja 75 uzņēmēji un aktīvi tautieši no visas Eiropas.

Eiropā darbojas ļoti daudz latviešu uzņēmēju, tomēr bieži vien, atbilstoši mentalitātei un zināmai kautrībai, rušinās katrs savā lauciņā un reti kurš sevi skaļi piesaka. Tādēļ nereti viens tautietis nemaz nezina, ka turpat blakus darbojas cits, ar ko varētu mest kauliņus kopā un abi gūt labumu no sadarbības.

Šis bija viens no iemesliem, kā dēļ tika rīkots Latvijas izcelsmes Eiropas uzņēmēju un uzņēmīgo cilvēku virtuālais saiets.

“Latvieši ir līdzīgi domājoši, radoši, ekstrēmi, daudzpusīgi”, “latvieši ir drosmīgi”, “dzīvoju Zviedrijā un tiešām jūtu lielisku atbalstu no tautiešiem”, “latvieši spēj ātri pielāgoties, jo ir izdzīvotāji”, “latvieši ir mērķtiecīgi un optimisti”, “vienmēr patīkami satikt un atrast kopīgu valodu”, “latvieši ir atsaucīgi”, “aizrautīgi” – tie ir tikai daži no apzīmējumiem, ko dalībnieki sarakstīja čata lodziņā pēc vadītāju lūguma pateikt vienā teikumā, kādi, viņuprāt, ir latvieši.

Pašiem par pārsteigumu, negatīva komentāra nebija neviena.

“Te nu mēs redzam, ka stereotipi par latviešiem kā (bieži vien) nīgriem, aukstiem, aizdomīgiem un tādiem, kam otrs [latvietis] ir mīļākais ēdiens, lūst un grūst!” pēc pasākuma teic rīkotāju pārstāve Edīte Brauela (Lielbritānija). “Bieži vien jau tie aizspriedumi ir tikai kāds teiciens, kas laika gaitā nostiprinājies, un visiem sāk likties, ka tā arī ir. Es teiktu, ka latvietis ir kā kokosrieksts – kad tiec cauri tai cietajai čaulai, iekšpusē viss ir tāds tīrs, gaišs, smaržīgs un garšīgs! Angļi, piemēram, ir darījumos ļoti uzticami, bet viņi neprot būt tādi draugi kā mēs. Ja latvietim tā čaula salauzta – viņš būs kopā ar tevi uz mūžu.”

Ilze Spīgule-Buijtenvega no Zviedrijas piebilst: “Cilvēki ir izsalkuši noticēt kam citam, labam. Un vienmēr jau ir gan pasīvā, gan aktīvā nācijas daļa. Tie, kam neinteresē, tie jau arī nemeklē un nepiedalās.”

Bet daudziem interesē, un pat ļoti – pirmā Latvijas izcelsmes Eiropas uzņēmēju virtuālā saieta telpa, ja tā var izteikties, bija pārpildīta, pasākumā piedalījās septiņdesmit pieci visdažādākā profila uzņēmēji: no biznesa konsultantiem līdz māksliniekiem, no atslēdzniekiem līdz informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem.

Šķiet, paši dalībnieki bija pārsteigti par to, ka Eiropā ir tik daudz uzņēmīgu latviešu, kas darbojas visdažādākajās nozarēs. Rīkotāji teic, ka patiesībā gribētāju bijis vēl daudz vairāk, bet diemžēl virtuālās platformas kapacitāte ir ierobežota. Nākotnē lielās intereses dēļ būs jāmeklē citi risinājumi, viens no tiem – tikšanās starplaikos veidot virtuālas mazāka mēroga tikšanās atbilstoši tēmām, nozarēm, ģeolokācijai. Pagaidām nolemts nākamo tikšanos rīkot pēc diviem mēnešiem, 18. martā, lai gan daudzi dalībnieki, sajūsmināti par pasākumu, pauda vēlmi turpmāk tikties pat reizi mēnesī. Organizatori arī rosināja veidot lokālos biznesa klubus, jo tieši vietējie uzņēmēji vislabāk var viens otram palīdzēt, pārzinot attiecīgo vidi un apstākļus.

Vietnes "latviesi.com" paspārnē savukārt tiek sākta veidot latviešu uzņēmēju karte – tajā ērti varēs atrast tautiešu uzņēmumus. Kustībai dots nosaukums, ko var izmantot arī kā mirkļbirku – #PērcLV. “Tas nozīmē – pērc ne tikai Latvijā ražotos produktus, kurus mūsdienās viegli pasūtīt un piegādāt jebkur Eiropā, bet arī produktus un pakalpojumus, ko kāds uzņēmīgs tautietis ražo un piedāvā iegādāties tavā tagadējā mītnes zemē”, skaidro Ilze Spīgule-Buijtenvega.

Šobrīd rīkotājiem stāv priekšā milzīgs darbs – jāizanalizē pirmās tikšanās norise, jāizkristalizē secinājumi, dalībnieku vēlmes, tēmas, jāplāno turpmākā darbība, kas solās būt visai liela mēroga un daudzpusīga.

Marija Fadula uzskata: “Mums ir liela priekšrocība salīdzinājumā ar Rietumeiropu – mēs joprojām, kaut neapzināti, esam pietuvināti dabas ritmiem, mums ir izteikta pašidentitāte, sakņu sajūta, un tas dod arī lielu spēku. Tikai jāpārkāpj pāri bailēm viens otram palīdzēt, aizdomīgumam. Tad var paveikt patiesi lielas lietas, un tas jau ir daudzas reizes pierādīts – kad tiešām vajag, varam apvienoties un palīdzēt, atbalstīt no sirds. Šo savstarpējo atbalstu un sadarbību būtu brīnišķīgi ieviest vairāk arī ikdienā, un to, ka tas ir iespējams un vēlme to realizēt ir dedzīga, pierāda šī tikšanās.”

Tīklošanos organizē "Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai" (#esiLV), kas veidota kā ārvalstīs darbojošos Latvijas izcelsmes uzņēmēju un nozares profesionāļu un organizāciju kopiena pieredzes apmaiņai un biznesa partnerību veidošanai. Pasākums tiek rīkots ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti