Dienas ziņas

Frontes līnijas tuvumā deg labības lauki

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Lielbritānijā arī plāno, kā palīdzēt mājsaimniecībām

Latviešu ģimene Lielbritānijā novērtē valsts atbalstu pēc darbu zaudēšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gaidot ziemu ar augstām elektroenerģijas un gāzes cenām, Lielbritānijas valdība lēma katrai mājsaimniecībai Anglijā, Velsā un Skotijā piešķirt pabalstu enerģijas rēķinu maksājumiem. Tāpat iedzīvotājiem pieejami citi atbalsti, ko nākas izmantot arī latviešu ģimenēm, kas Lielbritānijā šajā laikā paliek bez darba.

Bijušo liepājnieku ģimenē aug trīs puikas, kurus ikdienā pieskata mamma Jolanta Krauze, tādēļ viņai strādāt iespējams tikai uz pusslodzi. Viena istaba mājās pārveidota par skaistumkopšanas salonu, un uz galda krājas pabeigto kursu sertifikātu kolekcija. Divus vakarus nedēļā Jolanta vada zumbas nodarbības, bet pārējās dienās pieskata bērnus, kamēr tētis Viesturs pēc darba dodas trenēt futbola komandu un spēlēt pats.

Taču pavasarī veiksmīgi sakārtotā dzīve sagriezās kājām gaisā.

“Tas bija marta mēnesī, kad mēs abi divi vienlaicīgi pazaudējām darbu. Man pazvanīja, pateica, ka vairāk darbā nevajag, un nākošajā nedēļā pazvanīja vīram, ka aģentūrai vairāk nevajag cilvēkus. Nu, ar aģentūrām tā notiek. Sākām jautāt paziņām, ko mums tagad darīt, vai ir kādi ieteikumi. Tad mums ieteica pieteikties universālajam kredītam. Jā, un palīdzība bija uz sitiena,” pastāstīja Jolanta.

Sākumā palīdzība bija pāri tūkstotim mārciņu mēnesī, bet vēlāk, kad ģimene sāka nostāties uz kājām, samazinājās.

“Mans vīrs uz sitiena, nedēļas laikā dabūja darbu, bet ar mani palika tā, kā palika. Bet mani tagad liek mierā līdz septembrim tāpēc, ka septembrī mani visi bērni aizies uz pilnu slodzi uz skolu, un tad arī es sākšu domāt, ko tad es īsti gribu darīt,” pastāstīja Jolanta.

Atkarībā no ienākumiem iespējams saņemt arī īpašu valdības palīdzību apkures maksājumiem līdz pat 650 mārciņām, kas ir aptuveni 760 eiro. Pirmā daļa nupat kā ir saņemta.

“Ir arī cilvēki, kuri ir bijuši diezgan turīgi un pazaudējuši kādā brīdī kādu darbu vai biznesu. Bet viņiem šodien ir jādzīvo. Viņi arī drīkst iet un pieteikties, un valsts nāk pretī, līdz tu atrodi sev darbiņu vai pacel savu biznesu. Viņi nāk pretī. Nekur neesmu dzirdējusi… Vai Latvijā tā ir? Es domāju, ka nē,” sacīja Jolanta.

Līdz ar skolas atsākšanos strādāt un pelnīt varēs abi vecāki, un valsts atbalstu nevajadzēs.

Taču tiem, kuriem palīdzību vajag, padomu par brīvu sniedz labdarības organizācija „Citizens advice”.

“Arvien vairāk un vairāk novērojam, ka cilvēki nāk un lūdz palīdzēt finansiāli vai atrast iespēju saņemt kādus pabalstus sakarā ar ekonomisko krīzi un elektroenerģijas cenu pacēlumu. Pavasarī valdība nolēma sniegt papildu atbalstu Apvienotās Karalistes iedzīvotājiem ar minimāliem vai zemiem ienākumiem,” pastāstīja „Citizens Advice” konsultante Anastasija Foksa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti