Dienas ziņas

Saeimas komisija nevienojas par "Mežaparku"

Dienas ziņas

Turpinās Norupītes dambja rekonstrukcija

Latvieši sāks mazo HES būvniecību Gruzijā

Latvieši sāks mazo HES būvniecību Gruzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamā gada valsts budžets paredz, ka mazās spēkstacijas tiks apliktas ar diviem jauniem nodokļiem - subsidētās elektroenerģijas nodokli, kas būs 10% no obligātā iepirkuma komponentes ietvaros pārdotās elektrības, un 10% tā saucamo ūdens nodokli dabas resursu nodokļa ietvaros. Vidzemā aptaujātie nozares uzņēmēji uzskata, ka izmaiņas ir nepieņemamas un domā par biznesa attīstību ārpus Latvijas.

Spridzēnu HES ir mazā spēkstacija, kas atrodas Aiviekstes pagastā un darbojas jau vairāk nekā 10  gadus. Tad arī tika noslēgts līgums, kurā tika paredzēts, ka valsts 20 gadu garumā par noteiktu cenu pirks elektroenerģiju, tāpēc, vērtējot tikko pieņemto nodokļu palielinājumu, uzņēmēji neslēpj savu sašutumu un uzskata, ka valdība ar vienu roku dod, bet ar otru – ņem.

„Uzliek mums maksāt 25% nodokļos no mūsu ieņēmumiem! Tad mēs samaksāsim peļņas nodokli, tad mēs samaksāsim bankām procentus un banku interesi – kā mēs varam izdzīvot?!" sašutis ir uzņēmējs Andris Dombrovskis.

Pašlaik valstī darbojas ap pusotra simta mazo HESu, taču līdz ar jaunajiem nodokļiem daudzi uzņēmēji vairs nespēs pildīt lielās kredītsaistības un nodrošināt normālu ikdienas darbu. Hidroenerģētikas projektu vadītājs Aldis Dikmanis norāda, ka rekonstrukcijas šobrīd veikt ir vēl dārgāk nekā pirms 15 gadiem HES uzbūvēt, un līdz ar to daudziem situācija būs dramatiska.

Kamēr valsts ierēdņi domā, kā palielināt nodokļu slogu alternatīvajai enerģijai, Gruzija ir atvērta jaunām videi draudzīgām investīcijām. Spridzēnu HES īpašnieki ir uzsākuši sarunas par mazo HES būvniecību Boržomi apkārtnē, un pašlaik jaunā iecere ir guvusi atbalstu vietējās varas gaiteņos.

„Mēs domājam, ka tas ir ļoti saistoši, ka pie mums ierodas uzņēmēji no Latvijas, un pašlaik jau ir uzsāktas pārrunas pie 2-3 projektiem, un mēs darīsim visu, lai šie projekti attīstītos," stāsta Boržomi pašvaldības administrācijas vadītājs  Dmitrijs Beridze.

Mazās HES izmanto tikai ūdens resursus, kas ir tikpat videi draudzīgi kā saule un vējš, tāpēc vienīgais pamatojums nodokļu palielinājumam ir budžeta ieņēmumi. Taču, paceļot nodokļu slogu, valsts budžeta ienākumi var nevis palielināties, bet gan pazust vispār. Un ne jau pārcelties uz ēnu ekonomiku. Uzņēmējs nerentablu biznesu vai nu slēdz vai pārceļ citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti