Latvieši redz ekonomikas stāvokli uzlabojamies, tomēr gatavojas ļaunākajam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz divām trešdaļām samazinājusies tā Latvijas iedzīvotāju daļa, kuri ir pesimistiski par ekonomikas stāvokli Latvijā. Paradoksāli, ka vienlaikus teju tāda pati daļa iedzīvotāju ir pārliecināta, ka sliktākais vēl priekšā, izpētot jaunākos "Eirobarometra" datus, secina Rus.lsm.lv.

Dati liecina, ka 65% Latvijas iedzīvotāju ekonomikas stāvokli valstī vērtē kā sliktu. Šis rādītājs ir pozitīvs, jo pagājušā gada rudenī tādu bija 70%. Paralēli pirmajā ceturksnī Latvijā ziņots par strauju ekonomisko izaugsmi, kas, pēc "Eurostat" aprēķiniem, ir ātrākais Eiropas Savienībā - 5,1%.

Lietuvā noskaņojums ir teju tikpat drūms. Ekonomisko stāvokli kā sliktu vērtē 60% (pagājušā gada rudenī tie bija 65%, un arī Lietuvā ziņots par ekonomikas izaugsmi). Igaunijā cilvēku domas ir pilnīgi pretējas - tur 62% iedzīvotāju uzskata, ka ekonomikas stāvoklis ir labs. Arī pērn igauņi bija optimistiski, un 59% uzskatīja, ka ekonomikā viss kārtībā. Igaunijas rādītājs ir krietni virs vidējā Eiropas Savienības )ES) rādītāja - 49%.

Latvijas iedzīvotāju pesimisms redzams arī kādā citā jautājumā. Vaicāti, vai lielākā krīze jau pārdzīvota, 56% cilvēku izvēlējās atbildēt, ka "sliktākais vēl priekšā".

Tajā pašā aptaujā 23% norādīja, ka tuvākā gada laikā gaidāmas pozitīvas izmaiņas nodarbinātībā.

Savukārt 59% teica, ka negaida pasliktināšanos.

Jautājumā par savu personīgo darbu 27% atbildēja, ka prognozē situācijas uzlabošanos, un vēl 61% negaida pasliktināšanos. Šādas atbildes ir optimistiskākas nekā vidēji ES, kur rādītāji ir attiecīgi 24% un 58%.

60% Latvijas iedzīvotāju savu darbu uzskata par labu, kas ir teju ES vidējais rādītājs (61%). Tas ir labāk nekā Igaunijā (56%) un Lietuvā (49%).

Runājot par nozīmīgākajām problēmām Latvijā, respondenti nosauca veselību un sociālo aizsardzību (37%), cenu palielināšanos un augstas dzīves izmaksas (31%), kā arī nodokļu sistēmu (28%). Igaunijas iedzīvotājiem ir līdzīgas problēmas. Daži rādītāji pat pārsniedz Latvijas - cenu palielināšanās uztrauc 38% igauņu, veselība - 31% un nodokļi - 28%. Lietuvā šie rādītāji ievērojami atšķiras - cenu paaugstinājums ir problēma 63%, bezdarbs - 25% un nodokļi - 20%. 

Tāpat Eirobarometra dati liecina, ka uzticība valsts iestādēm Latvijā turpina būt zema. Saeimai uzticas tikai 19% iedzīvotāju, valdībai - 28%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti