Dienas ziņas

Jaunatne festivālā dzied poļu garīgās dziesmas

Dienas ziņas

Mainīs Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdi

Piensaimniekiem bažas par neizmaksāto naudu

«Latvian Dairy» finanšu problēmu dēļ pārsimts piensaimnieku nesaņem nopelnīto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šobrīd lielu daļu piensaimnieku satrauc ne tikai straujais piena iepirkuma cenas samazinājums, bet arī neizmaksātās piena naudas. Jau vairākus mēnešus pārstrādes uzņēmums “Latvian Dairy”, pret kuru tikko ierosināta maksātnespēja, ir parādā piena piegādātājiem. Šobrīd arī nekas neliecina, ka naudu lauksaimnieki tik drīz varētu saņemt. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc kāda zemnieku saimniecība Limbažu novadā nolēmusi piensaimniecību likvidēt.

Šobrīd zemnieku saimniecības “Ausmas” kūti apdzīvo 70 slaucamas govis, bet jau drīzumā telpas būs tukšas, jo saimnieki pieņēmuši lēmumu pārtraukt piena ražošanu.

Jau ceturtdien, 15. februārī, daļa ganāmpulka aizceļos uz Poliju. Jānis Dāboliņš ar ģimeni piena nozarē strādā 26 gadus, taču ekonomiski labi esot bijuši vien seši. Lai arī ieguldīts liels darbs ganāmpulka izveidē un ģenētikā, saimnieki šobrīd neredz finansiālu pamatu to turpināt. Bija jāizvēlas - vai nu piensaimniecību likvidēt, vai strādāt ar mīnusa zīmi.

“Mēs to nedarām hobija pēc. Mēs to darām, lai būtu par ko dzīvot,” saka saimniecības “Ausmas” saimnieks Jānis Dāboliņš. “Visu laiku ir izdzīvošanas robeža, visu laiku meklējam papildu ienākumu avotus, no kā finansēt piena lopkopību. Tuvāko 10 gadu laikā būtiskus uzlabojumus neredzam,” norāda Dāboliņš.

Biežās piena iepirkuma cenu svārstības un iepircēju neparedzamā rīcība nav vienīgie iemesli, kāpēc saimnieks pieņēmis lēmumu piensaimniecību likvidēt.

Krīzes laikā bieži saskāries ar situāciju, ka piena nauda netiek izmaksāta laikā, bet nu galvassāpes sagādā jautājums, vai par vairāku mēnešu darbu viņš to vispār saņems.

Jau kopš decembra aptuveni 200 SIA “Zeltaleja” biedri un citi piensaimnieki no pārstrādes uzņēmuma “Latvian Dairy” gaida piena naudu kopumā divu mijonu eiro apmērā.

“Mēs esam bezpalīdzīgi, ka mēs pat nezinām, ar ko mums ir darīšana” - tā, komentējot šī brīža situāciju, piensaimniekiem teic SIA “Zeltaleja” valdes prieksšēdētājs Ivars Babris.

Neskaitāmie mēģinājumi sazināties ar uzņēmumu “Latvian Dairy”, kas Sērenes pagastā ražo sieru, viņam beigušies nesekmīgi.

Kā liecina “Lursoft” datu bāzē  pieejamā informācija -  uzņēmums pieder Kiprā reģistrētai kompānijai "Goforth Limited" un trim Ukrainas pilsoņiem, ar kuriem arī Vidzemes televīzijai neizdevās sazināties. Šobrīd “Zeltaleja” pret uzņēmumu uzsākusi tiesvedību, bet kooperatīvā sabiedrība "Baltais ceļš" tiesā vērsusies ar pieteikumu atzīt “Latvian Dairy” par maksātnespējīgu. Kā piensaimniekus informējis kāds uzņēmuma jurists - šobrīd par “Latvian Dairy” pārpirkšanu spriežot Ukrainas koncerna “Terra Food” īpašnieki.

“Tuvāko trīs nedēļu laikā pieņems lēmumu, ko viņiem darīt - vai glābt to uzņēmumu, vai ne,” saka SIA “Zeltaleja” valdes priekšsēdētājs Ivars Babris. “Tā nauda jau ir arestēta, kas mums pienākas. Tad ir cerība, ka mēs viņu dabūsim. Ļoti sarūgtina atbildīgie dienesti, vispār pārsteidz viņu bezdarbība, tas vājums, kas ir,” norāda Babris.

Piena naudu no uzņēmuma “Latvian Dairy” gaida arī kooperatīva “Pienene” 42 saimniecības, kas nu jau atradušas jaunu sadarbības partneri - “Limbažu sieru”.

Situāciju piena tirgū kooperatīva vadītāja Astrīda Pauliņa sauc par dramatisku, bet piena iepirkuma cenas straujo samazinājumu - par nepamatotu. “Es nejūtu nekādas darbības. Mums ir 15. [februārī] kooperatīvu asociācijas sēde. Lai tad Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests atskaitās, kādas tad ir viņu darbības, jo īstenībā mēs jūtamies pilnīgi vieni. Gribam, lai visā valstī visi procesi būtu sakārtoti. Nekāda atbildība ne par kādiem darbiem,” neapmierināta ir Pauliņa.

No atbildīgajām iestādēm piensaimnieki gaida konstruktīvu rīcību un cer, ka nesamaksātie līdzekļi tomēr nonāks viņu makos. Arī Dāboliņu ģimene to gaida, un teic, ka kūtis ilgi tukšas nestāvēs, jo ir iecere tur uzsākt un attīstīt ko jaunu.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti