«Latvenergo» vērtē iespējas iegūt elektroenerģiju «mini atomstacijās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā lielākā uzņēmuma, valstij piederošās energokompānijas AS "Latvenergo" stratēģiskais mērķis ir desmit gados dubultot elektroenerģijas ražošanu valstī. Viens no veidiem, kā kāpināt elektroenerģijas ražošanu, ir veidot "mini atomstacijas". To "Latvenergo" stratēģisko mērķu prezentācijā valdības sēdē atzina kompānijas padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts.

Viņš norādīja, ka elektroenerģijas patēriņš nākotnē tikai pieaugs, ņemot vērā, ka attīstās elektrifikācijas virziens. Termoelektrostacijas (TEC) un hidroelektrostacijas arvien būs būtiskas elektroenerģijas ieguves sastāvdaļas, taču jaunais stratēģiskais mērķis ir attīstīt "zaļo" jeb atjaunīgo energoresursu ražošanu. Pašlaik tiek pētītas iespējas iegūt energoresursus no saules un vēja enerģijas.

Ja Eiropas Komisija arī atomenerģiju atzīs par atjaunīgiem energoresursiem, "Latvenergo" varētu attīstīt "mini atomelektrostacijas" (AES), stāstīja Golsts.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") gan atzina, ka gadījumā, ja "Latvenergo" izlemtu iegūt elektroenerģiju AES, "tas būtu milzu diskusiju jautājums sabiedrībā".

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) atzina, ka savulaik saistībā ar Lietuvas būvēto Ignalinas AES bijusi diskusija par atomenerģijas vietu un sabiedrības attieksmi pret to. Toreiz sabiedrība bijusi visai saprotoša.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) uzteica "Latvenergo" stratēģiskos mērķus, aicinot tos attīstīt.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns uzsvēra, ka patlaban ir runa par kompānijas stratēģiskajiem mērķiem. Pēc to izvirzīšanas taps stratēģija nākamajiem darbības gadiem. Par stratēģiju vēl tiek diskutēts.

Baļčūns vienlaikus uzsvēra, ka nākotnē prioritāte numur viens ir attīstīt elektroenerģijas ieguvi vēja stacijās.

"Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere piebilda, ka modulāro AES – nelielu, dažu simtu MW staciju – attīstība nav tuvākā prioritāte, bet vairāku desmitgažu jautājums.

KONTEKSTS:

Latvija, tāpat kā lielākā daļa Eiropas valstu, virzās uz klimatneitralitāti. Paredzēts, ka tuvāko 30 gadu laikā elektrību ražos bez siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisijām. Līdz ar to "Latvenergo" plāno būtiskas investīcijas atjaunojamo energoresursu projektos un sevišķi domāts par vēja izmantošanu.

Tuvākajos piecos gados, visticamāk, redzēsim daudz jaunu vēja parku visos Latvijas reģionos, bet tuvākajos desmit gados – vairākus arī jūrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti