«Latvenergo» vēl šogad vēlas iepirkt pirmo gāzes testa partiju no Lietuvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts energokompānija "Latvenergo" līdz šā gada beigām vēlas veikt testa iepirkumu no Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) un cer uz veiksmīgu sadarbību ar uzņēmumu "Latvijas Gāze" (LG) šajā jautājumā, informēja "Latvenergo" ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Viņš norādīja, ka "Latvenergo" patlaban vērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātos Latvijas gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, galvenokārt attiecībā uz gāzes pārvadi. "Gatavosim iesniegumu LG, lai noskaidrotu daudzas tehniskas nianses, lai novērstu birokrātiju, kas nav piemērota mūsu ikdienas ražošanai, piemēram, iegādājamās gāzes kapacitātes pieteikšana 30 dienas iepriekš vai gāzes apmēra prognozēšana 24 stundas iepriekš ["Latvenergo" vēlas, lai laiks būtu astoņas stundas], ja tiek piegādāta gāze no kaimiņvalsts sistēmas, kas, protams, apgrūtina mūsu darbu. TEC nākamajā dienā plānojamo izstrādes grafiku mēs zinām konkrētās dienas plkst.14. Iesniegumu LG izveidosim tā, lai jau līdz gada beigām varētu veikt testa iepirkumu no Lietuvas SGT. Ceru, ka nebūs birokrātisku šķēršļu mūsu un LG sadarbībai šajā procesā," klāstīja Kuņickis.

Savukārt, runājot par noteikumiem, kas attiecas uz Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, viņš pauda bažas, ka gāzi var iesūknēt tikai iesūknēšanas sezonā. "Tātad – vasarā, un kapacitāte jārezervē krietni iepriekš, kas faktiski izslēdz iespēju nopirkt vasaras sezonā sašķidrinātās gāzes kuģa kravu "spot" tirgos, kad tie pieejami par ļoti lētām cenām, jo noteikumi neparedz virtuālos darījumus, bet pieļauj tikai fiziskās gāzes plūsmas, tātad konkrētas gāzes iesūknēšanu Inčukalnā un tad izņemšanu. Citur pasaulē, kur ir brīvais tirgus, šādas sistēmas veiksmīgi darbojas. Ar tik neelastīgu sistēmu mums praktiski nav iespēju strauji mainīgā tirgū nofiksēt "spot" darījumu tajā brīdī, kad tas ir visizdevīgākais," atzina "Latvenergo" ražošanas direktors.

Vienlaikus viņš gan teica, ka cer uz vienošanos ar LG par iespēju "Latvenergo" iegādāties gāzi no Lietuvas, jo tā būtu laba pieredze un prakse pirms 2017.gada, kad notiks gāzes tirgus liberalizācija. "Mēs skatāmies uz 2017.gadu, kad būs notikusi tirgus liberalizācija, un, ja līdz tam izdotos vienoties ar LG un jau veikt pirmās gāzes piegādes no kaimiņvalstīm, tā būtu laba prakse un pieredze, lai veidotu savu gāzes iepirkuma stratēģiju pēc 2017.gada. Protams, mums kā elektroenerģiju ražojošajai kompānijai, galvenais ir cena, un, ja ir konkurējoša vide, kas mums piedāvā lētāku cenu, [tad ir] vienalga - sašķidrinātā gāze vai LG piegādes pa cauruļavadiem," sacīja Kuņickis.

"Jāsaprot, ka elektroenerģijas biržā "Nord Pool Spot" mēs konkurējam ar marginālām kurināmā izmaksām starp līdzīgām stacijām, attiecīgi - mūsu modernizētie, augsti efektīvie TEC, strādājot ar kurināmo par konkurētspējīgu cenu, spēs atrast savu nišu Ziemeļu valstu elektroenerģijas tirgos," viņš piebida.

Tāpat viņš atzīmēja, ka "Latvenergo" pārstāvji ir vairakkārt tikušies ar Lietuvas pārstāvjiem par iespējamajām gāzes cenām. "Esam norādījuši, ka gāzes cenai uz valstu robežas, kas iekļauj pašu gāzes cenu, regazifikācijas procesu, transportēšanu un termināļa drošības maksu, ir jābūt konkurētspējīgai ar LG piedāvāto gāzes tirdzniecības cenu," teica "Latvenergo" ražošanas direktors.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka sašķidrinātajai gāzei ir cits ķīmiskais sastāvs nekā dabasgāzei, taču "Latvenergo" nepieciešamās investīcijas iekārtu pielāgošanai jau veicis. "Runājot par gāzes kaloritāti, tiešām sašķidrinātā gāze atšķiras no dabasgāzes, arī izcenošanas metode atšķiras – Lietuvā izceno eiro megavatstundās, pie mums eiro par normālkubikmetriem, Lietuvā pēc augstākās siltumspējas, pie mums – pēc zemākās. Mūsu gāzes turbīnas ir pieradušas strādāt ar viena tipa gāzi, un uz gāzes sastāva izmaiņām tās var noreaģēt – var notikt izslēgšanās. Mēs jau pagājušajā gadā veicām investīcijas un uzstādījām jaunu sistēmu, tādu sistēmu ir uzstādījuši arī lietuvieši, kas ļauj operatīvi mainīt gāzes degšanas procesu atkarībā no gāzes sastāva izmaiņām. No šīm investīcijām mēs guvām arī iespēju samazināt minimālo jaudu – līdz šim minimālā jauda koģenerācijas režīmā bija 180 megavati, bet tagad minimālā jauda ir 130 megavati. Tas mums ļauj būt elastīgākiem un strādāt ar mazāku jaudu, kad cena ir zemāka un ātri palielināt jaudu, kad cenas biržā ir augstākas," klāstīja Kuņickis.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka SPRK 10.septembrī apstiprināja Latvijas gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas tostarp nodrošinās iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem. Kritiku noteikumiem gan paudusi LG, kas aicinājusi tos pārstrādāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti