«Latvenergo» var prasīt atļauju palielināt tarifu; to var ierobežot tikai Saeima (17:41)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan valdošā koalīcija 3.martā vienojās, ka līdz gada beigām elektroenerģijas tirgus atvēršana tiks atlikta, tas, visticamāk, nepasargās iedzīvotājus no cenas kāpuma.

Saskaņā ar likuma prasībām, ja elektrības tirgus netiks atvērts, energokompānijai „Latvenergo” likums uzliek par pienākumu vērsties regulatorā ar jaunu tarifu projektu, kas atspoguļotu elektrības ražošanas un piegādes izmaksas.

Šo situāciju var mainīt vienīgi Saeima, kurai attiecīgi tad būtu jāpieņem atbilstošs likums, kurš „Latvenergo” uzliktu par pienākumu tarifus atstāt nemainīgus, skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Jurijs Spiridonovs. 

Ja gadījumā Saeimā netiks pieņemts īpašs lēmums „Latvenergo” neiet pie regulatora un saglabāt „Latvenergo” tarifu, tad nav nekādu citu variantu par sabiedriskajiem pakalpojumiem un iet. Tas ir Saeimas rokās pieņemt ierobežojumu „Latvenergo” [lai ierobežotu iespējas] vērsties pie regulatora pēc tarifa pieauguma,” saka Spiridonovs.

Vēl nesen, apspriežot iespējamās sekas, ko varētu nest lēmums par elektrības tirgus pilnīgas liberalizācijas atlikšanu, "Latvenergo" pārstāvji brīdināja, ka tādā gadījumā būs jāvēršas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, prasot elektroenerģijas tarifa kāpumu, kas pašreiz ir zem tirgus cenas.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja - grozījumi nozīmēs, ka "Latvenergo" neies uz regulatoru vismaz līdz 1.janvārim un neprasīs augstākus tarifus.

„Tai pat laikā "Latvenergo" peļņa un pārskaitījumi budžetā, kas ir divi savienotie trauki, būs mazāki,” atzina ministrs.

Cik liels robs šī soļa dēļ varētu būt valsts budžetā, pagaidām nav zināms. To aprēķinās Finanšu ministrija. Pēc Dombrovska domām tie varētu būt vairāk nekā desmit miljoni eiro.

 Iepriekš bija plānots, ka elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām tiks atvērts no 1.aprīļa, līdz ar to pieaugtu elektrības cenas, daļai patērētāju cenu kāpums varētu sasniegt pat 40%.

Straujuma skaidroja, kāpēc tika pieņemts šāds politiskais lēmums: „Jo kompensācijas mehānisms skars trūcīgos, maznodrošinātos un daudzbērnu ģimenes, bet ir vēl liela grupa cilvēku, konkrēti pensionāri, arī citas iedzīvotāju grupas, kas neiekļūst maznodrošināto definīcijā un kurām pieaugs elektroenerģijas cenas. Par cik ir iespējams atlikt uz vairāk nekā pusgadu, tad šajā laikā cilvēkiem būs mazāka elektroenerģijas cena.”

Tomēr februārī Straujuma pieļāva, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana varētu tikt atlikta uz nenoteiktu laiku. Taču vēlāk Straujuma atzina, ka neredz argumentus, lai atliktu tirgus atvēršanu, jo arī, neatverot tirgu, pašreizējais monopolists „Latvenergo” prasītu regulatoram palielināt elektrības tarifus.

Iepriekš ministri arī nespēja vienoties par mehānismu, kādā veidā tiks sniegts atbalsts maznodrošinātajiem iedzīvotājiem elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti