Krustpunktā

Krustpunktā: Vai ir jāaktualizē jautājums par kūdras izmantošanu enerģētiskās krīzes laikā

Krustpunktā

Krustpunktā: Darbu sākusi jaunā Saeima, panākta vienošanās par valdības izveidi

Krustpunktā izvaicājam AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Čaksti

«Latvenergo» vadītājs: Energoresursu cenas varētu būt zemākas pēc 5 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2020. gada līmenim līdzīgas energoresursu cenas varētu sagaidīt pēc pieciem gadiem, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" stāstīja uzņēmuma "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste. 

Viņš stāstīja, ka gāzes ceļiem jāpārvirzās no austrumiem uz rietumiem. Šajā procesā nozīmīgi ir gāzes termināļi. Latvijā gāzes pietiekamību nodrošinās jau nākamgad, bet, piemēram, Vācijā gāzes termināļu būvniecībā paies vēl trīs līdz četri gadi. Arī vēja un saules parku būvniecībai Eiropā vajadzīgi vēl četri līdz pieci gadi.

"Lai visa gada garumā varētu baudīt labākas cenas, vajadzīgi pieci gadi," sacīja Čakste.

Atbildot uz jautājumu, kad varētu sagaidīt prognozēto cenu lēcienu gāzei, Čakste skaidroja, ka tas būs saistīts ar gaisa temperatūras pazemināšanos. Tā kā pašlaik ir samērā silts laiks, gāze nav pieprasīta, bet, nākot aukstākam laikam, cena palielinās, jo valstis sāks tukšot krātuves. Čakste norādīja, ka pašlaik Eiropā gāzes krātuves ir piepildītas par 90%. Piemēram, Vācijai tas nozīmē, ka nosegta trešdaļa apkures sezonas. Ja ziema tālāk būs auksta, tad var gaidīt, ka janvārī, februārī būs kārtējais gāzes cenu pacēlums, iztrūkums Eiropā, skaidroja Čakste.

Savukārt par nākotni ekspertu viedoklis daloties. No vienas puses, nākamgad tiks pabeigts daudz gāzes termināļu, tomēr jāņem vērā, ka šogad gandrīz pusi gada gāzi iepirkām no Krievijas. "Nākamgad tas būs nulle. Tas atkal rada vēl lielāku spiedienu uz nākamo gadu, kā mēs tās noliktavas piepildīsim. Tuvākā gada, divu laikā energoapgāde ir nopietns jautājums," stāstīja Čakste.

KONTEKSTS:

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums. Valsts sniegusi atbalstu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem, lai šo laiku pārdzīvotu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti