«Latvenergo» un LVM kopuzņēmums plāno vēja parkus mežos «tālāk no iedzīvotāju acīm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) kopuzņēmums SIA "Latvijas Vēja parki" plāno vēja parkus attīstīt mežos, nomaļās vietās tālāk no iedzīvotāju acīm, intervijā Latvijas Radio pastāstīja "Latvenergo" valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Intervija ar "Latvenergo" valdes locekli Kasparu Cikmaču
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vēja turbīnas ir plānotas mežos. “Tās ir nomaļas vietas, tālāk no iedzīvotāju acīm. Tādā veidā vairums no cilvēkiem tās pat reti ieraudzīs,” sacīja Cikmačs.

Tās nebūs atsevišķas vēja turbīnas, bet gan parkos ar vismaz padsmit turbīnām. Izvietot parkus plānots dažādās Latvijas vietās.

Cikmačs norādīja, ka būtiska projekta daļa būs dažādi pētījumi, kuros labākās izvietojuma vietu meklējumos esot plānots piesaistīt arī ornitologus, biotopu un sikspārņu ekspertus.

Pirmie kopuzņēmuma vēja parki varētu veidoties pēc 3–5 gadiem. 

Tāpat "Latvenergo" valdes loceklis apliecināja, ka jaunais kopuzņēmums plāno strādāt bez finansiāla valsts atbalsta. Uzņēmums strādās pēc komerciāliem principiem, plānota 50 miljonu eiro peļņa gadā. 

KONTEKSTS:

Ministru kabinets šogad februārī konceptuāli atbalstīja ieceri veidot jaunus stratēģiskas nozīmes vēja enerģijas parkus uz valsts īpašumā esošas zemes un jūnijā deva atļauju attiecīga "Latvenergo" un LVM kopuzņēmuma dibināšanai. Kopuzņēmums SIA "Latvijas Vēja parki" dibināts jūlija vidū. 

Projekta mērķis ir sasniegt līdz 800 MW lielu jaudu vairākos lielos vēja parkos visā Latvijā, kas būs gandrīz tāda pati elektriskā jauda, kas tiek saražota Latvijas lielākajā hidroelektrostacijā (HES) – Pļaviņu HES. Projekts tiks īstenots bez jebkādiem valsts atbalsta mehānismiem atbilstoši racionālam biznesa plānam, bet ne ar pārmērīgām atdeves prasībām.

"Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – Zemkopības ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti