Panorāma

Augstākas prasības specializētajām skolām

Panorāma

"Latvijas dzelzceļš" vērsies policijā pret influenceri

"Latvenergo" padomes iecelšanu kavējusi atzinuma gaidīšana no SAB

«Latvenergo» padomes iecelšanu kavējusi atzinuma gaidīšana no SAB

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par "Latvenergo" padomes priekšsēdētāju šodien ievēlēts Ivars Golsts. Viņš par prioritātēm uzskata zaļo enerģiju un pieejamu elektrības cenu. Ekonomikas ministrijai (EM) jauno padomes locekļu meklējumi prasīja gandrīz gadu, par ko ministriju kritizē iepriekšējais valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Ministrija uzsver, ka ilgi nācies gaidīt atzinumus par padomes locekļu lojalitāti valstij.

Jaunais "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Golsts iepriekš vadījis Latvijas Radio un televīzijas centru un Latvijas Garantiju aģentūru, taču šobrīd ir Fiskālās disciplīnas padomes sekretārs. Viņš vēlas pārskatīt "Latvenergo" stratēģiju un nākotnē lielāku uzsvaru likt uz zaļo enerģiju.

"Daudz kas jau ir padarīts, bet daudz ko vēl Latvijā mēs varam ar "Latvenergo" izdarīt, teiksim, vēja enerģijas jomā un saules enerģijas jomā.

Nākamais lielais darbs būs veiksmīga līdzsvara atrašana starp kompānijas peļņu un sabiedrības interesēm pēc pieejamas un komersantiem izdevīgas elektroenerģijas cenas," klāsta Golsts.

Par Golsta vietnieku padomē iecelts Kaspars Rokens. Viņš "Latvenergo" mērķus komentēt pagaidām atsaka, jo vēlas ar kompāniju labāk iepazīties. Rokens pirms pāris mēnešiem kļuva par būvuzņēmuma "Velve" valdes priekšsēdētāju. "Velve" pieder vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona biznesa partnera sievai Jekaterinai Ņikuļinai, savukārt agrāk īpašniekos bija pats Martinsons. Ja gadījumā "Velve" pretendēs uz "Latvenergo" iepirkumiem, Rokens sola lemšanā nepiedalīties, savukārt saišu ar Martinsonu "Velvei" neesot.

"Mēs runājam par septiņus, astoņus gadus veciem notikumiem. Neko par šīm apsūdzībām [Martinsonam] nezinu, bet uzņēmums "Velve" ir izgājis kardinālu nomaiņu. Ir nomainīta vadība, un ir jauns kolektīvs," stāsta Rokens.

Iepriekšējo "Latvenergo" padomi pirms gada lika atlaist tā brīža ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV"), pagaidu padomē uz laiku ieliekot savu padomnieku Pāvelu Rebenoku, kuram premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") spiediena dēļ nācās atkāpties.

Rudenī izsludinātā padomes locekļu konkursa uzvarētāji ministrijai bija zināmi jau gada sākumā. Ministrijas tā brīža valsts sekretārs Ēriks Eglītis stāsta, ka vēlējies jau februārī padomē iecelt cilvēkus, kuriem pēc sākotnējās informācijas nebūtu šķēršļu saņemt pielaidi valsts noslēpumam. Taču Eglīti atstādināja ministrs Nemiro. Tagad Eglītis kritizē ministriju par vilcināšanos ar "Latvenergo" padomes iecelšanu.

"Pašlaik mēs esam pazaudējuši pusi gada. Pat vairāk – es teiktu kādus sešus, astoņus mēnešus no nopietnu, stratēģisku lēmumu pieņemšanas. Viņi vispār nav virzījušies," saka Eglītis.

Savukārt EM valsts sekretārs Edmunds Valantis uzsver, ka tikai 28. maijā par padomes locekļiem saņemti oficiāli atzinumi no Satversmes aizsardzības biroja.

""Latvenergo" ir ļoti svarīgi saglabāt industriālo sertifikātu. Lai šo sertifikātu saglabātu, ir ļoti svarīgi, lai jaunie padomes locekļi, teiksim tā, lai viņu lojalitāte valstij netiktu apšaubīta," norāda Valantis.

Iepriekšējais ministrijas valsts sekretārs Eglītis kritizē arī to, ka 20. maijā Valantis kā pagaidu padomes vadītājs jau pagarinājis "Latvenergo" valdes locekļu pilnvaras uz vēl trim gadiem. Viņaprāt, valdes darbs bija jāvērtē jaunajai padomei. Savukārt Valantis norāda, ka līdzšinējā "Latvenergo" valde strādājusi labi, turklāt uzņēmumam vajadzīga stabilitāte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti